Κεντρικό Μενού
  Κεντρική
  Παλιά Περίθεια
  Παλιά Περίθεια - Photo Gallery
  Αντινιώτη
  Αντινιώτη - Photo Gallery
  Περιβάλλον
  Περιβάλλον - Photo Gallery
  Πολιτισμός
  Τουρισμός
  Επικοινωνία
  Σύνδεσμοι
  Ανακοινώσεις
  English Version

Προηγούμενα
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΘΙΝ
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΚΑΠΑΡΕΛΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΟΙ ΜΑΪΜΟΥΔΙΕΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΛΑΤΟΜΙΟ ΤΡΟΥΜΠΕΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ
FAST TRACK ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΑΝΘΗ
ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ
COLPO GROSSO
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΓΟΥΛΗ-ΚΑΛΟΥΔΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ
ΥΔΡΑΙΟΥ
ΤΟ ΡΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Δ. Σ. Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ...ΤΣΙΠΟΥΡΑς
ΤΟ
Hacked RKH
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΏΝ
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Π. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗΣ
Αντινιώτη: Μια προκληση για τη νεα Δημοτική Αρχή
ΤΕΕ - ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ
ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ
Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
ΑΜΑΡΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ENOVA
ΑΙΟΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ
ΑΙΟΛΙΚΟ LOBBY
ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΙΟΛΙΚΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΟΜΕΡΤΑ
WINDENERGIE...
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29-01-11
ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
PERITHIA DE
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ   
              Πλήρες Αρθρο                                   8/3/2008 
 
ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ
 
 
AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
«ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΒΗΜΑ» 07. 02. 02

ΘΩΡΑΚΙΖΕΤΑΙ Η ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ

• ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΟΧΘΗΣ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΟΥ
• ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ

Εφαρμόζοντας την Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία, ο Δήμαρχος Θιναλίων προχωράει στη θωράκιση του οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη με δύο μελέτες ζωτικής σημασίας: Τη μελέτη οριοθέτησης Όχθης και Αιγιαλού της Λιμνοθάλασσας και την «Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη» για την εν λόγω προστατευόμενη περιοχή Natura 2000.
Δεν μπορούμε παρά να δεχθούμε με ικανοποίηση την εξέλιξη αυτή που αποτελούσε άλλωστε πάγια θέση μας, εκφραζόμενη παντοιοτρόπως και με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά μας στο Κ. Β., κυρίως δε μετά την με αριθ. Πρωτ. 4510/02/02/2006 Απόφαση της Π.Ι.Ν. για τη δημιουργία Οικολογικού Πάρκού στην Αντινιώτη.
Ειδικότερα αναφορικά με την οριοθέτηση «Όχθης και Αιγιαλού», λιμνοθάλασσα (άρα θάλασσα με ό,τι αυτό συνεπάγεται) δεν είναι μόνον η γνωστή μας λίμνη, αλλά σύμφωνα με το έγγραφο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Γ.Ε.Ν. προς την Οικ. Εφορία Κέρκυρας (αριθ. Πρωτ. 544.5/47/88), είναι και όλες οι υπάρχουσες βαλτώδεις και ελώδεις εκτάσεις που περικλείει η οριογραμμή του συνημμένου σχετικού διαγράμματος. Και ακόμη καταγράφεται, ότι πέραν της οριογραμμής της όχθης εκτείνεται και αιγιαλός, γεγονός που αποτελεί μπούσουλα πλέον, κυρίως για τη Πολεοδομία για την έκδοση οικοδομικών αδειών στις όμορες ιδιοκτησίες, αλλά και για τις παρεμβάσεις στον αιγιαλό, στον οποίο σύμφωνα με τον Ν. 2971/01, άρθρ. 2 επιτρέπονται μόνον δημόσια έργα, ενώ το άρθρο 13 του ίδιου Νόμου απαγορεύει, εντός προστατευομένων περιοχών, ακόμη και την απλή χρήση (δηλαδή ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ.) από ιδιώτες! Στα δύο γεφυράκια π. χ. στην ανατολική και δυτική πλευρά της Αντινιώτης, που συνδέουν το Νήσο με τον Άγιο Σπυρίδωνα και με τον Αλμυρό αντίστοιχα, όντας εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης και εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura, ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΩΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ.
Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη είναι η μελέτη που εκπονείται με βάση τη ΚΥΑ 69269/5387/1990, κυρίως για τις επιτρεπόμενες χρήσεις μιας συγκεκριμένης προστατευόμενης περιοχής και όχι για δραστηριότητες όπως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η σύνταξη ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης είναι ακόμη απαραίτητη για την τεκμηρίωση της σημασίας της προστατευόμενης περιοχής και την σκοπιμότητα των προτεινόμενων μέτρων προστασίας.
Με βάση το Νόμο 2742/99 ο Δήμος Θιναλίων, σύμφωνα και με τα όσα προβλέπονται από το Ν. 1650/1986, αναλαμβάνει λοιπόν Φορέας Διαχείρισης της προστατευόμενης περιοχής με προεδρικό διάταγμα που προϋποθέτει την υπό εκπόνηση παραπάνω Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και ένα σχετικό Σχέδιο Διαχείρισης. Εναρμονίζεται έτσι έγκαιρα ο συγκεκριμένος Δήμος με την οδηγία της Ε. Ε. που δίνει προθεσμία στα κράτη μέλη έως το έτος 2012 να έχουν ορίσει φορείς διαχείρισης για όλες τις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000.
Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη δεν είναι απλό πράγμα. Συντάσσεται από ομάδα ειδικών αναγνωρισμένων επιστημόνων και αποτελεί εν προκειμένω τη βάση για τη θεσμοθέτηση σε επίπεδο Κράτους των προστατευόμενων περιοχών.
Για τη συγκεκριμένη περιοχή το σχετικό πόρισμα δεν μπορεί παρά να ταυτίζεται με τη Ειδική Γνωμοδότηση του καταλληλότερου, κατά τη γνώμη μας, Έλληνα ειδικού επιστήμονα, ανώτατου δικαστικού λειτουργού και προέδρου Ε.Τ. του ΣτΕ, πρώην προέδρου του 5ου Τμήματος του ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, συνιδρυτή και νυν προέδρου του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, κ. Μιχάλη Δεκλερή, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Η Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, είναι απολύτως προστατευόμενος και άκρως ευαίσθητος υγροβιότοπος, εντός του οποίου ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΣ, πολλώ δε μάλλον η ανέγερση ξενοδοχείου. …Ο υγρότοπος Λιμνοθάλασσας Αντινιώτη απολαύει της αυτής απολύτου προστασίας καθ’ όλην αυτού την έκταση, ως έχει οριοθετηθεί στο Πρόγραμμα Natura 2000, χωρίς καμμία διάκριση μεταξύ των διαφόρων οικοσυστημάτων και λοιπών στοιχείων της, ήτοι μέχρι των απωτάτων ορίων της».
Είναι προφανές ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος νομικός για να συμπεράνει, με βάση τα προαναφερθέντα, ότι ο Νομοθέτης επιδιώκει την προστασία του περιβάλλοντος, δίδοντας έμφαση στις προστατευόμενες περιοχές. Ενώ για τις ενταγμένες στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, η σχετική Κοινοτική Νομοθεσία απαγορεύει την υποβάθμισή τους.
Με αυτά τα δεδομένα είναι σαφές ότι υποχρεούνται τόσον ο Δήμος Θιναλίων (κυρίως) ως υποψήφιος φορέας διαχείρισης του οικοσυστήματος της Λιμνοθάλασσας Αντινιώτη, όσον και οι λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Νομού να διευκολύνουν και να στηρίξουν το έργο της αναδόχου επιστημονικής ομάδας εκπόνησης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης. Οι ευθύνες θα είναι μεγάλες γι’ αυτούς που θα σπεύσουν – όπως και κατά το παρελθόν – να χορηγήσουν ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ της μελέτης, θετικές γνωμοδοτήσεις, εγκρίσεις, άδειες, βεβαιώσεις, πιστοποιητικά κλπ. σε πιθανούς επενδυτές, γεγονός που θα οδηγούσε στην διακοπή και την ακύρωση της όλης προσπάθειας, διότι εξυπακούεται ότι διαρκούσης της μελέτης, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οποιαδήποτε μεταβολή των δεδομένων της υπό εξέταση περιοχής.

Σπύρος Α. Σαλβάνος
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Η ΑΝΤΙΝΩΤΗ


 
Τηλ.: 26610 58469, Φαξ: 26610 30410, Κιν.: 6944370039
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Σπύρου Μουρίκη 3 - Τ.Κ: 49100 Κέρκυρα