Κεντρικό Μενού
  Κεντρική
  Παλιά Περίθεια
  Παλιά Περίθεια - Photo Gallery
  Αντινιώτη
  Αντινιώτη - Photo Gallery
  Περιβάλλον
  Περιβάλλον - Photo Gallery
  Πολιτισμός
  Τουρισμός
  Επικοινωνία
  Σύνδεσμοι
  Ανακοινώσεις
  English Version

Προηγούμενα
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΘΙΝ
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΚΑΠΑΡΕΛΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΟΙ ΜΑΪΜΟΥΔΙΕΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΛΑΤΟΜΙΟ ΤΡΟΥΜΠΕΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ
FAST TRACK ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΑΝΘΗ
ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ
COLPO GROSSO
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΓΟΥΛΗ-ΚΑΛΟΥΔΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ
ΥΔΡΑΙΟΥ
ΤΟ ΡΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Δ. Σ. Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ...ΤΣΙΠΟΥΡΑς
ΤΟ
Hacked RKH
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΏΝ
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Π. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗΣ
Αντινιώτη: Μια προκληση για τη νεα Δημοτική Αρχή
ΤΕΕ - ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ
ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ
Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
ΑΜΑΡΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ENOVA
ΑΙΟΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ
ΑΙΟΛΙΚΟ LOBBY
ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΙΟΛΙΚΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΟΜΕΡΤΑ
WINDENERGIE...
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29-01-11
ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
PERITHIA DE
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ   
              Πλήρες Αρθρο                                   22/7/2011 
 
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ
 
 

Αιολικό πάρκο Παντοκράτορα:
Από την Υδραίου στον Αποστολόπουλο


   Μια καλά στοχευμένη επινόηση του Στ. Πουλημένου ήταν η θέση Αντινομάρχη Περιβάλλοντος-μαϊμού. Υφάρπαξε έτσι την ψήφο όλων των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων Κερκυραίων και εξυπηρέτησε στη συνέχεια τα μέγιστα τους δήμιους του Κερκυραϊκού Περιβάλλοντος.
   Κατάλληλο πρόσωπο στην κατάλληλη θέση η Μερόπη Υδραίου. Όποια (αντιπεριβαλλοντική) πέτρα κι αν σηκώναμε (θαλάσσια αιολικά πάρκα στη βορειοδυτική Κέρκυρα, πολεοδόμηση Αστρακερής, ιχθυοκαλλιέργειες στο Καπαρέλι, αυθαίρετες κεραίες κινητής Τηλεφωνίας στην Περίθεια κ.λπ.) τη βρίσκαμε από κάτω. Εκεί, όμως, που τα έδωσε όλα είναι η απροκάλυπτη υποστήριξή της στο αιολικό πάρκο Παντοκράτορα:
   Πέραν της όποιας μαϊμουδιάς, δεν δίστασε εν προκειμένω να πάει κόντρα στην συντριπτική αρνητική πλειοψηφία του Νομαρχιακού Συμβουλίου και της ίδιας της τής παράταξης! Δεν δίστασε σε τηλεοπτικό κανάλι και στο Δημοτικό Συμβούλιο, σ’ ένα παραλήρημα ψευδών στοιχείων, να υπεραμυνθεί της επένδυσης…
   Είχε φέρει στις 3 Αυγούστου του10 το θέμα του αιολικού πάρκου για πρώτη φορά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση επί της σχετικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και αιφνιδίως, για τους δικούς της λόγους, η κ. Υδραίου το απέσυρε δημιουργώντας κάποια πρώτα ερωτηματικά που έμελε να μην είναι και τα τελευταία…
   Το θέμα το επανάφερε στις 20 Σεπτεμβρίου 2010, όπου η θετική εισήγησή της για υπερψήφιση της ΜΠΕ καταψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των παρευρισκομένων Νομαρχιακών Συμβούλων με μόνον τρεις ψήφους υπέρ: Τη δική της, του Θ. Αθανασίου και του Μ. Σκορδίλη. Λίγο μετά, ο τότε Νομάρχης Στέφανος Πουλημένος, κύριος υπέρμαχος της επένδυσης, σε «πηγαδάκια» στο προαύλιο της Νομαρχίας παραδέχθηκε την ήττα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα για τη Νομαρχία είχε οριστικά κλείσει.
   Όμως, τέσσερις μήνες μετά, αρχές Ιανουαρίου του 11, που είδε το φως της δημοσιότητας η Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων Γεωργαλίδη για το έργο, αναφερόταν σ΄ αυτήν και η από 2 Δεκεμβρίου 2010 Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων του Νομάρχη για τον υποσταθμό της εταιρείας στην ¶νω Κορακιάνα. Γεγονός που σημαίνει ότι όχι μόνο δεν έκλεισε ποτέ το θέμα για τη Νομαρχία αλλά, αντιθέτως, προχωρούσε για ευνοήτους λόγους στα μουλωχτά. Αιφνιδιάστηκαν οι πάντες, κυρίως οι πολύπαθοι κάτοικοι της περιοχής που σκόπιμα είχαν παραπλανηθεί ότι επρόκειτο δήθεν για συνεργασία της επενδύτριας εταιρείας με τη ΔΕΗ με στόχο τη μετεγκατάσταση του υφιστάμενου υποσταθμού… Την απόφαση την είχε υπογράψει η Υδραίου και την είχε διαβιβάσει αυθημερόν (χέρι με χέρι κατά τον Αποστολόπουλο) στη Δ/νση ΠΕ-ΧΩ της Περιφέρειας.
   Για μια ακόμη φορά τα γνωστά συγκοινωνούντα δοχεία Νομαρχίας – Περιφέρειας λειτούργησαν αρμονικά, άψογα και κυρίως αυτόματα…
   Ο Γεωργαλίδης είχε τώρα το τελευταίο ίσως έγγραφο που του έλλειπε για να προχωρήσει στην ΕΠΟ που περιέργως φέρει την ίδια ημερομηνία, 13 Δεκεμβρίου 2010, μ’ αυτήν που πρωτοκολλήθηκε στη Γραμματεία της Π.Ι.Ν. η επιστολή προς τον Περιφερειάρχη της Περιβαλλοντικής Παρέμβασης Αντινιώτη, η οποία κοινοποιώντας του σχετικό έγγραφο της Δ/νσης Δασών, του έκανε γνωστό το μπέρδεμα του ιδιοκτησιακού της έκτασης για την προβλεπόμενη εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, καλώντας τον να μην υπογράψει.
   Εν τούτοις ο κ. Γεωργαλίδης, υπέγραψε, αγνοώντας εν προκειμένω το ότι κυρίαρχο στοιχείο της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που ενέκρινε αποτελούσε η εκμίσθωση από ιδιώτες της εν λόγω έκτασης των 1.800 στρεμμάτων, δεχόμενος αυθαίρετα, χωρίς οποιαδήποτε έγγραφα, ότι η εταιρεία είχε μισθώσει από το ελληνικό δημόσιο 773 στρέμματα έναντι συνολικού ενοικίου για είκοσι (20) χρόνια 111.000 ευρώ ήτοι 5.550 ευρώ το χρόνο!!!
   Αγνόησε επίσης τεκμηριωμένες καταγγελίες προς τον ίδιο ότι η ΜΠΕ α) σκόπιμα δεν αναφερόταν στον παραδοσιακό οικισμό Παλιά Περίθεια και απέκρυπτε ότι το Μοναστήρι του Παντοκράτορα (1347) είναι κηρυγμένο από το1962 αρχαιολογικός χώρος, παραβιάζοντας κατάφωρα το Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ (ΚΥΑ 49828/030-12/2008, ΦΕΚ 2464 Β) που δεν επιτρέπει τέτοιου είδους εγκαταστάσεις εντός ακτίνας 3000 μέτρων από μνημεία, β) η μελέτη ανέφερε ψευδώς ότι η απόσταση από το μνημείο της Unesco, την παλιά πόλη, είναι 17,5 χιλιόμετρα αντί του σωστού που είναι 11,5, γ) ότι δήθεν προϋπήρχε συναίνεση των κατοίκων της περιοχής κι άλλα πολλά.
   Βούιξε η Κέρκυρα γενικά για την πληθώρα των σχετικών αποφάσεων Γεωργαλίδη κατά τις τελευταίες μέρες της θητείας του κι αν μη τι άλλο, αυτονόητο και αναμενόμενο ήταν ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης, που μάλιστα προερχόταν από το αντίθετο, αντιπολιτευτικό κομματικό στρατόπεδο, να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με τα καυτά θέματα που του κληροδότησε ο προκάτοχός του.
   Εξεμάνη μόνον ο εκλεγείς στη θέση του Προέδρου του Π. Σ., Χρήστος ¶νθης όταν σε έκτακτη σχετική συνεδρίαση του Δ. Σ. του Κυνηγετικού Συλλόγου ενημερώθηκε λεπτομερώς για το αιολικό πάρκο και πήρε πάνω του την ευθύνη να θέσει το θέμα δεόντως στο Περιφερειακό. Απέτυχε παταγωδώς και τις δυο φορές που το είχε βάλει στην ημερήσια διάταξη λόγω προφανώς ανωτέρας βίας:
   Ο έτερος Χρήστος της ηγετικής ομάδας της Π.Ι.Ν., ο Αντιπεριφερειαρχης Χρήστος Σκούρτης, ο έτερος ένθερμος υποστηρικτής της επένδυσης μετά την Υδραίου και τον Στ. Πουλημένο, ενόψει της διαφαινόμενης σχετικής αρνητικής τοποθέτησης του σώματος, είχε αναμφιβόλως εμποδίσει τη συζήτηση του θέματος.
   Το παράδοξο εν προκειμένω δεν είναι οι αμαρτίες που κληροδότησε ο σκληρός πυρήνας της Νομαρχίας στην Περιφέρεια. Το απίστευτο είναι ότι στους έξι μήνες που διέρρευσαν ως την υπογραφή στις 30 Ιουνίου της Αδειας Εγκατάστασης από τον Γ. Γ. της ΔΕΠΙΝ, τον κ. Αποστολόπουλο, ΚΑΝΕΙΣ Περιφερειακός Σύμβουλος κι από ΚΑΜΙΑ Παράταξη δεν απαίτησε να συζητηθεί το θέμα.
   Αυτό κι αν είναι ξεπεσμός!
   Ήταν ακόμη καιρός, καταγγέλλοντας τις προαναφερόμενες νομικές παραβάσεις της εν λόγω Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και προτάσσοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις της επένδυσης στο κερκυραϊκό τοπίο, στον τουρισμό και κατ’ επέκταση στην τοπική οικονομία, το Περιφερειακό Συμβούλιο να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και με μια σθεναρή απόφαση να ζητήσει από τον Γ. Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης την άμεση ανάκληση της διάτρητης Απόφασης Γεωργαλίδη.
   Αυτό δεν έγινε και η ¶δεια Εγκατάστασης του αιολικού πάρκου εκδόθηκε ήδη, γεγονός που αποτελεί μόνον την κορυφή του παγόβουνου, δεδομένου ότι έπονται καμιά δεκαριά ακόμη αδειοδοτήσεις, των οποίων οι διαδικασίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια και προωθούνται εν γνώσει κάποιων πρώην και νυν τοπικών αυτοδιοικητικών, και πάντως ερήμην και εν αγνοία του κερκυραϊκού λαού.
   Μόνη ελπίδα τώρα να σωθεί η Κέρκυρα από τον Κυνηγετικό Σύλλογο και την Περιβαλλοντική Παρέμβαση Αντινιώτη που από κοινού έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Οι αιρετοί μας εκπρόσωποι, στο σύνολό τους, αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων: Μια μικρή ομάδα συντάχθηκε με τα συμφέροντα της επενδύτριας εταιρείας, και όλοι οι άλλοι είτε συμβιβαστήκανε είτε φυγομαχήσανε.
   Η αποχαύνωση και ο οχαδερφισμός που πλήττουν, λόγω νεοπλουτισμού, τους Κερκυραίους τις τελευταίες δεκαετίες δεν άφησαν απρόσβλητους ούτε τους Κορακιανίτες, ούτε τους Σπαρτιλιώτες, τα εν δυνάμει πρώτα θύματα της επερχόμενης αιολικής λαίλαπας. Τα δύο κεφαλοχώρια, πέραν των σχετικών ανέξοδων λαϊκών συνελεύσεων και σχετικών δηλώσεων στα ΜΜΕ, αδυνατούν να διαθέσουν 6.500 ευρώ για προσφυγή στο ΣτΕ κατά του υποσταθμού στην ¶νω Κορακιάνα και 2.500 ευρώ για να προσφύγουν κατά της Απόφασης Αποστολόπουλου… Και βέβαια κανένας άλλος φορέας ή επιχειρηματίας κ.λπ. δεν αισθάνεται την ανάγκη να βοηθήσει.
   Αποδυναμωμένη, χωρίς τις δύο αυτές προσφυγές η πιο πάνω κατατεθείσα προσφυγή, αν απορριφθεί, ο μονίμως ανυποψίαστος αιρετός πρώτος Περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου θα έχει την τιμή και τη χαρά, υπό τα φαρδιά χαμόγελα του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Χρήστου Σκούρτη να κόψει την κορδέλα των εγκαινίων του έργου.
   Η μαχαιριά στην καρδιά της Κέρκυρας θα είναι ήδη πραγματικότητα, η αφύπνιση των Κερκυραίων κατόπιν εορτής, οι πρωταγωνιστές της τραγωδίας της Κέρκυρας θα εισπράττουν παντοιοτρόπως την οργή, τη χλεύη και την αγανάκτησή μας, και όλοι μας θα είμαστε υπόλογοι για τα κουφάρια που θα μείνουν εις τον αιώνα τον άπαντα στις επερχόμενες γενεές.


Σπύρος Α. Σαλβάνος


  
Τηλ.: 26610 58469, Φαξ: 26610 30410, Κιν.: 6944370039
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Σπύρου Μουρίκη 3 - Τ.Κ: 49100 Κέρκυρα