Κεντρικό Μενού
  Κεντρική
  Παλιά Περίθεια
  Παλιά Περίθεια - Photo Gallery
  Αντινιώτη
  Αντινιώτη - Photo Gallery
  Περιβάλλον
  Περιβάλλον - Photo Gallery
  Πολιτισμός
  Τουρισμός
  Επικοινωνία
  Σύνδεσμοι
  Ανακοινώσεις
  English Version

Προηγούμενα
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΘΙΝ
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΚΑΠΑΡΕΛΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΟΙ ΜΑΪΜΟΥΔΙΕΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΛΑΤΟΜΙΟ ΤΡΟΥΜΠΕΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ
FAST TRACK ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΑΝΘΗ
ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ
COLPO GROSSO
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΓΟΥΛΗ-ΚΑΛΟΥΔΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ
ΥΔΡΑΙΟΥ
ΤΟ ΡΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Δ. Σ. Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ...ΤΣΙΠΟΥΡΑς
ΤΟ
Hacked RKH
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΏΝ
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Π. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗΣ
Αντινιώτη: Μια προκληση για τη νεα Δημοτική Αρχή
ΤΕΕ - ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ
ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ
Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
ΑΜΑΡΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ENOVA
ΑΙΟΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ
ΑΙΟΛΙΚΟ LOBBY
ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΙΟΛΙΚΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΟΜΕΡΤΑ
WINDENERGIE...
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29-01-11
ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
PERITHIA DE
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ   
              Πλήρες Αρθρο                                   4/6/2011 
 
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΏΝ
 
 

Σιγή Ιχθύος των Αιρετών
μας για τις Ιχθυοκαλλιέργειες
   
(ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ  ΤΗΝ 1. 6. 2011 ΣΤΟ CORFUPRESS)


    Παρήλθε στις 28 Μαΐου άκαρπη (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) η προθεσμία γνωμοδότησης  επί της Στρατηγικής  Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες (http:///www.opengov.gr). Πέρα βρέχει  τόσο στο Περιφερειακό όσο και στο Δημοτικό μας  Συμβούλιο:
    Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου του περασμένου Σαββάτου, 28. 05., στους Παξούς, το θέμα είχε μπει τελευταίο στην ημερήσια διάταξη και ουδείς ασχολήθηκε μ’ αυτό πλην του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Μαλακάση, ο οποίος στην αρχή της συνεδρίασης μοίρασε μια ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι το θέμα ανεβάλετο εν αναμονή των γνωμοδοτήσεων των Δημοτικών Συμβουλίων.
    Και τη Δευτέρα, 30. 05., στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κέρκυρας, το θέμα είχε εισαχθεί ως 54ο(!) στην ημερήσια διάταξη και ανεβλήθη επίσης η συζήτησή του, χωρίς κάποιος των αιρετών μας να ασχοληθεί μ’ αυτό, παρ’ όλα που στα έδρανα των Δημοτικών Συμβούλων μοιράστηκε σχετική επείγουσα ανακοίνωση της «Περιβαλλοντικής Παρέμβασης η Αντινιώτη».
    Γίνεται εν προκειμένω Νόμος του κράτους οσονούπω – άνευ οποιωνδήποτε ενστάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης – η χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών και στην Κέρκυρα, σε τέσσερις καταρχήν θαλάσσιες περιοχές:  α) στα Διαπόντια – συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ της Ερείκουσας και των βόρειων ακτών της Κέρκυρας – κι από τον ¶γιο Στέφανο έως τον Αλμυρό (Δ. Θιναλιών), β) στις βορειοανατολικές ακτές της Κέρκυρας, γ) βόρεια της Λευκίμμης, (περιοχή Μπούκαρη – Πετριτή) και δ) Αλυκές Λευκίμμης (γαρίδες).
    Βάσει της σχετικής Μελέτης, οι περιοχές αυτές επιλέχτηκαν καταρχήν «για τις σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών που διαθέτουν, οι οποίες παραμένουν αναξιοποίητες…  Ειδικότερα, αφορά σε περιοχές που τα κοινωνικό-οικονομικά οφέλη από την οργανωμένη ανάπτυξη υδατοκαλλιεργητικών δραστηριοτήτων, ελλείψει εναλλακτικών δυνατοτήτων ανάπτυξης και στήριξης των τοπικών κοινωνιών, εκτιμώνται ως ιδιαίτερα σημαντικά».
    Για τους μελετητές,  οι κερκυραϊκές ακτές είναι αναξιοποίητες και αναμένεται να αναπτυχθούν με τις ιχθυοκαλλιέργειες…

Η αλήθεια πάντως είναι ότι:  
α) Σύμφωνα με την Υ. Α. 15393/2332/2002/ΦΕΚ 1022/Β/02 οι ζώνες ιχθυοκαλλιεργειών έχουν καταταχθεί στις μορφές βιομηχανίας, ήτοι στη κατηγορία Α, υποκατηγορία 1, δηλαδή στα έργα που προκαλούν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.  
β) Στην από 12/06/2008 σχετική αναφορά διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι βάσει επιστημονικών μελετών «η παραγωγή 100 τόνων ψαριών ετησίως ισοδυναμεί με ετήσιο φορτίο λυμάτων 6.900 κατοίκων»!

    Η προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή για την περιοχή της βόρειας Κέρκυρας είναι καταρχήν 9.450 τόνοι συν 4.050 για την περιοχή Μπούκαρη – Πετριτή. Γεγονός που σημαίνει 13.500 τόνους ψάρια ετησίως, ήτοι ρύπανση ίση με αυτήν πόλεων 931.500 κατοίκων!!!
   
    Ξεχάστε σε πρώτη φάση τις τουριστικές περιοχές Αρίλα, Αγίου Στεφάνου, Σιδαρίου, Ρόδας, Αγαράβης, Αλμυρού, Κασσοπιού, Συνιών, Μπενιτσών, Μοραϊτίκων, Μεσογγής, Πετριτή, Μπούκαρη, Λευκίμμης κ. λπ. 
   
    Είναι προφανές ότι οι αιρετοί μας άρχοντες κλείνουν τώρα τα μάτια μπροστά και στο δεύτερο κτύπημα κάτω από την μέση που δέχεται το θαλάσσιο οικοσύστημα κι ο Τουρισμός της βόρειας Κέρκυρας, μετά από αυτό της χωροθέτησης στην περιοχή των Διαποντίων του θαλάσσιου αιολικού πάρκου, ενώ στη βορειοανατολική Κέρκυρα εξανεμίζονται οι ελπίδες αναστολής της υφισταμένης σχετικής δραστηριότητας, μιας που το εν λόγω χωροταξικό όχι μόνον δεν καταργεί, αλλά αντιθέτως προβλέπει για την περιοχή και δυνατότητα επέκτασης των εγκαταστάσεων. Θανάσιμες θα είναι βέβαια και οι επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στον Τουρισμό και της νοτιοανατολικής Κέρκυρας…

    Τέσσερις ώρες συζήτησης και αντιπαραθέσεων προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα προβλήματα ενός συγκεκριμένου ξενοδοχείου της περιοχής, κι ούτε ένα λεπτό, ούτε μια λέξη ενόψει της απειλής κλεισίματος των περισσοτέρων, αν όχι όλων των ξενοδοχείων της Κέρκυρας.  Φαίνεται να μη συνειδητοποιεί κανείς, ότι με βάση τα πιο πάνω δεδομένα και τις επιπτώσεις της επερχόμενης αιολικής λαίλαπας – μεσούσης της οικονομικής κρίσης –πλησιάζει  η μέρα που το κυρίαρχο θέμα  συζήτησης σε όλα τα φόρα δε θα είναι άλλο από τη διαχείριση της εξαθλίωσης και της πείνας σ’ αυτό το νησί.

Σπύρος Α. Σαλβάνος


 


 


 


 


 


 


 

 
Τηλ.: 26610 58469, Φαξ: 26610 30410, Κιν.: 6944370039
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Σπύρου Μουρίκη 3 - Τ.Κ: 49100 Κέρκυρα