Κεντρικό Μενού
  Κεντρική
  Παλιά Περίθεια
  Παλιά Περίθεια - Photo Gallery
  Αντινιώτη
  Αντινιώτη - Photo Gallery
  Περιβάλλον
  Περιβάλλον - Photo Gallery
  Πολιτισμός
  Τουρισμός
  Επικοινωνία
  Σύνδεσμοι
  Ανακοινώσεις
  English Version

Προηγούμενα
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΘΙΝ
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΚΑΠΑΡΕΛΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΟΙ ΜΑΪΜΟΥΔΙΕΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΛΑΤΟΜΙΟ ΤΡΟΥΜΠΕΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ
FAST TRACK ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΑΝΘΗ
ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ
COLPO GROSSO
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΓΟΥΛΗ-ΚΑΛΟΥΔΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ
ΥΔΡΑΙΟΥ
ΤΟ ΡΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Δ. Σ. Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ...ΤΣΙΠΟΥΡΑς
ΤΟ
Hacked RKH
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΏΝ
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Π. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗΣ
Αντινιώτη: Μια προκληση για τη νεα Δημοτική Αρχή
ΤΕΕ - ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ
ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ
Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
ΑΜΑΡΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ENOVA
ΑΙΟΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ
ΑΙΟΛΙΚΟ LOBBY
ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΙΟΛΙΚΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΟΜΕΡΤΑ
WINDENERGIE...
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29-01-11
ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
PERITHIA DE
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ   
              Πλήρες Αρθρο                                   23/5/2011 
 
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
 
 

Προωθείται η αιολική
καταστροφή των Διαποντίων
                                               


                                        ΣΠΥΡΟΣ Α. ΣΑΛΒΑΝΟΣ
Ερήμην της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των σχετικών φορέων προωθούνται κανονικά οι διαδικασίες για την οριστικοποίηση της χωροθέτησης θαλάσσιων Βιομηχανικών Αιολικών Εγκαταστάσεων  (ΒΑΕ) στα Διαπόντια.

Μεταξύ των διαφόρων Υπηρεσιών, που έχουν κληθεί να γνωμοδοτήσουν σχετικά, είναι και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) που με το αριθ. πρωτ. Δ3/Δ10769 από 13 Μαΐου 2011 έγγραφό της προς το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ),   γνωμοδοτεί θετικά (και) για την εν λόγω περιοχή. 

Το KAΠE είναι το Εθνικό Κέντρο για τις Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας (AΠE), την Oρθολογική Xρήση Eνέργειας (OXE) και την Eξοικονόμηση Eνέργειας (EΞE). Με τοΝόμο 2244/94 ("Pύθμιση θεμάτων ηλεκτροπαραγωγής από Aνανεώσιμες Πηγές Eνέργειας") και το Νόμο 2702/99 το KAΠE ορίστηκε ως το Eθνικό Συντονιστικό Kέντρο στους τομείς δραστηριότητάς του. Iδρύθηκε το Σεπτέμβριο του 1987 με το Προεδρικό Διάταγμα 375/87, είναι Nομικό Πρόσωπο Iδιωτικού Δικαίου και εποπτεύεται από το Yπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Το ΚΑΠΕ παρέχει  τεχνική υποστήριξη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), στα πλαίσια της χορήγησης αδειών παραγωγής ΑΠΕ. Η υποστήριξη αυτή, αφορά την αξιολόγηση των σχετικών Αιτήσεων για την αδειοδότηση της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων παραγωγής από εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από τις 4000 περίπου αιτήσεις που από το 2001 έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ, το ΚΑΠΕ έχει ήδη αξιολογήσει τις μισές.

Στο προαναφερόμενο έγγραφο της ΥΠΑ αναφέρονται τρεις θαλάσσιες περιοχές: α) Πεταλιοί (Εύβοια), β) Κέρκυρα-Οθωνοί (βόρειο και νότιο πολύγωνο χωροθέτησης) και ο Αη-Στράτης.

Η θαλάσσια περιοχή των Διαποντίων Νήσων, καταρχήν βόρεια και νότια των Οθωνών,

είχε επιλεγεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος μαζί με άλλες 11 περιοχές (¶η Στράτη, Αλεξανδρούπολη, Θάσο, Κάρπαθο, Κρυονέρι, Κύμη, Λευκάδα, Λήμνο, Πεταλιοί, Σαμοθράκη, Φανάρι) βάσει της  Προκαταρκτικής Χωροθέτησης Θαλασσίων Αιολικών Πάρκων που ανακοινώθηκε το Ιούλιο του 2010.

Τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη στη διαδικασία προκαταρκτικής χωροθέτησης των θαλάσσιων αιολικών πάρκων ήταν τέσσερα:

• Να είναι εντός των 6 ναυτικών μιλίων των χωρικών υδάτων της χώρας
• Να είναι σε περιοχές με βάθη μικρότερα των 50 μέτρων αφού έχει επιλεγεί η τεχνολογία της θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στο θαλάσσιο πυθμένα, αποκλείοντας τις πλωτές ανεμογεννήτριες και τα μεγάλα θαλάσσια βάθη
• Να μην είναι περιοχές NATURA και να μην έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον
• Να μην είναι εντός πεδίων βολής και εν γένει εντός περιοχών με άλλες ασύμβατες χρήσεις, όπως αλιευτικά πεδία, εισόδους λιμανιών, διόδους πολιτικής αεροπορίας, διαδρομές ποντισμένων καλωδίων κ.λπ.

Στη σχετική ιστοσελίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) αναφέρεται επίσης ότι το Κέντρο αυτό είναι έτοιμο να αναθέσει σύντομα τις υπομελέτες για τη Στρατηγική Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Πρόκειται για μελέτες, οι οποίες θα συλλέξουν στοιχεία για το δυναμικό της κάθε θαλάσσιας περιοχής, ενώ παράλληλα θα ερευνηθούν τα γεωφυσικά χαρακτηριστικά τους και άλλοι παράγοντες κ.λπ.

Συνάγεται εν προκειμένω, ότι τίποτε δεν είναι οριστικό και ότι υπάρχουν περιθώρια για ενστάσεις, προσφυγές κ.λπ. Και το ερώτημα που γεννάται εδώ είναι, αν στον ένα σχεδόν χρόνο που πέρασε από τη δημοσίευση της προκαταρκτικής αυτής χωροθέτησης έγιναν κάποιες ενέργειες από τους ενδιαφερομένους, τους φορείς ή την Τοπική Αυτοδιοίκηση.  

Πυκνώνουν τα νέφη και πάνω από τον Παντοκράτορα που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες επίκειται η υπογραφή της σχετικής άδειας εγκατάστασης από τον Γ. Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αποστολόπουλο και οι αιρετοί μας σφυρίζουν αδιάφοροι.

Ο Περιφερειάρχης κ. Σπύρου διατείνεται ότι δεν έχει πεισθεί ακόμη για τα υπέρ ή τα κατά των Βιομηχανικών Αιολικών Εγκαταστάσεων (ΒΑΕ), ο Δήμαρχος κ. Τρεπεκλής δηλώνει αντίθετος, εισηγήθηκε την γνωστή αρνητική απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο και πέραν αυτού (μάλλον) ουδέν έπραξε, ενώ οι βουλευτές μας, πλην Χαραλάμπους, συνεχίζουν να σιωπούν…  

Το οξύμωρο, πάντως, είναι ότι όλοι τους μιλάνε για αειφόρο (δήθεν) τουριστική ανάπτυξη. Βλέπουν το σπάνιου φυσικού κάλλους κερκυραϊκό τοπίο, τον πόλο έλξης του Τουρισμού να γίνεται βορά ξένων προς τον τόπο συμφερόντων και δεν αντιδρούν. Απλοί θεατές, αν όχι παθητικοί αυτουργοί στην επερχόμενη βιβλική καταστροφή της παραδεισένιας βορειοδυτικής θαλάσσιας περιοχής, δειλοί και άβουλοι μπροστά στη μαχαιριά στην καρδιά της Κέρκυρας, τον Παντοκράτορα.

Πέραν του παντελούς ελλείμματος περιβαλλοντικής ευαισθησίας,  βλέπουν την οικονομική κρίση να κλιμακώνεται και δεν βλέπουν το λόγο να διαφυλάξουν σαν κόρη οφθαλμού τον Τουρισμό του Νομού, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει μια αυτόνομη οικονομία στον τόπο.

Διότι δεν είναι μόνον η τσιμεντοποίηση του θαλάσσιου πυθμένα μεταξύ των βορειοδυτικών ακτών της Κέρκυρας και των Διαποντίων, των δεκάδων στρεμμάτων του ορεινού όγκου, και τα κουφάρια των ανεμογεννητριών που θα κληροδοτήσουμε στις επερχόμενες γενεές, οι οικονομικές επιπτώσεις θα είναι και άμεσες και μόνιμες και εξοντωτικές για την τοπική κοινωνία.

Σπύρος Α. Σαλβάνος
Πρόεδρος Δ. Σ.
«Περιβαλλοντική Παρέμβαση η Αντινιώτη» 
        


 


 


  
Τηλ.: 26610 58469, Φαξ: 26610 30410, Κιν.: 6944370039
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Σπύρου Μουρίκη 3 - Τ.Κ: 49100 Κέρκυρα