Κεντρικό Μενού
  Κεντρική
  Παλιά Περίθεια
  Παλιά Περίθεια - Photo Gallery
  Αντινιώτη
  Αντινιώτη - Photo Gallery
  Περιβάλλον
  Περιβάλλον - Photo Gallery
  Πολιτισμός
  Τουρισμός
  Επικοινωνία
  Σύνδεσμοι
  Ανακοινώσεις
  English Version

Προηγούμενα
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΘΙΝ
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΚΑΠΑΡΕΛΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΟΙ ΜΑΪΜΟΥΔΙΕΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΛΑΤΟΜΙΟ ΤΡΟΥΜΠΕΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ
FAST TRACK ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΑΝΘΗ
ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ
COLPO GROSSO
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΓΟΥΛΗ-ΚΑΛΟΥΔΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ
ΥΔΡΑΙΟΥ
ΤΟ ΡΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Δ. Σ. Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ...ΤΣΙΠΟΥΡΑς
ΤΟ
Hacked RKH
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΏΝ
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Π. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗΣ
Αντινιώτη: Μια προκληση για τη νεα Δημοτική Αρχή
ΤΕΕ - ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ
ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ
Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
ΑΜΑΡΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ENOVA
ΑΙΟΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ
ΑΙΟΛΙΚΟ LOBBY
ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΙΟΛΙΚΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΟΜΕΡΤΑ
WINDENERGIE...
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29-01-11
ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
PERITHIA DE
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ   
              Πλήρες Αρθρο                                   21/4/2011 
 
Αντινιώτη: Μια προκληση για τη νεα Δημοτική Αρχή
 
 

Αντινιώτη:
Μια πρόκληση
για τη νέα Δημοτική Αρχή

     Στην επικαιρότητα βρίσκεται πάλι η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη. Για μια ακόμη φορά γίνεται λόγος για ανέγερση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας μέσα στην προστατευόμενη περιοχή Natura. Μια προσπάθεια, που ευτυχώς δεν τελεσφόρησε, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις στα τοπικά ΜΜΕ της Γραμματέως της Τ.Ε. του Πασόκ, Μάχης Δαγκλή.
     Η πρώτη αποτυχημένη απόπειρα κατά της περιοχής Natura έγινε το 2005 με την επιχειρηθείσα τότε ανέγερση ξενοδοχείου 600 κλινών εντός του έλους, η οποία ανεστάλη, όταν ο τότε Περιφερειάρχης Σωτ. Βόσδου, μετά από συντονισμένα πυρά εναντίον του, υποχρεώθηκε να ανακαλέσει τη σχετική Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων που είχε υπογράψει αναρμοδίως και καταχρηστικά.
     Η δεύτερη, επίσης αποτυχημένη, προσπάθεια ήταν αυτή της βατοπεδινής επένδυσης των 300 εκ. €, για την ανέγερση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας 1.140 κλινών, σε έκταση 245 στρεμμάτων στη βορειοδυτική περιοχή της χερσονησίδας «Νήσος» που αποτελεί το βόρειο χερσαίο τρήμα της εν λόγω περιοχής Natura. Στην από 24. 09. 07 αίτηση της εταιρείας, η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε απαντήσει με την υπ’ αριθ. οικ. 115555/135 Αρνητική Απόφαση ως προς την Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ).
     Η τρίτη προσπάθεια για την ίδια ακριβώς έκταση, των 245 στεμμάτων, είναι αυτή που αναφέρουμε πιο πάνω, η οποία ξεκίνησε με την υποβολή στο ΥΠΕΚΑ τον Ιούλιο του 2010 σχετικής Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας 500 κλινών.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή, που έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 με το διεθνή κωδικό Λιμνοθάλασσα Ατνινιώτη GR2230001, έχει συνολική έκταση 2.000 στρεμμάτων, εκ των οποίων το ήμισυ περίπου, νότια, καλύπτεται από τον υγρότοπο το δε άλλο μισό βόρειο τμήμα, που αποτελείται από τη χερσονησίδα «Νήσος», ανήκει σε τέσσερις ιδιοκτήτες.
     Για τη συνολική περιοχή των 2.000 στρεμμάτων βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία θεσμικού πλαισίου προστασίας, προφανώς όμως κάποια συμφέροντα και συγκεκριμένες αμαρτίες Δημόσιων Λειτουργών εμποδίζουν την ολοκλήρωσή του, κι αυτό ακριβώς είναι το σημείο που θέλουμε να θίξουμε εδώ:
     Η υπόθεση ξεκίνησε το 2006, όταν λίγο πριν υποχρεωθεί να ανακαλέσει, με την υπ’ αριθ. 2108/21-2-06 Απόφασή του, την παράνομη ΕΠΟ που είχε εκδώσει για το ξενοδοχείο στο έλος ο τότε Περιφερειάρχης Σωτ. Βόσδου είχε, μετά από αίτηση του Δήμαρχου Θιναλίων Σπύρου Βάρελη, εγκρίνει (Απόφαση αριθ. πρωτ. 4510/02/02/2006) τη χρηματοδότηση 700.000 Ευρώ για τη δημιουργία «Οικολογικού Πάρκου» στην εν λόγω περιοχή Natura.
     Επρόκειτο, σύμφωνα και με την άποψη του WWF που είχαμε προσφύγει, για «Δούρειο Ίππο» προκειμένου να αλωθεί μέσω άλλης οδού η περιοχή Natura, γεγονός που μας ανάγκασε να διαμηνύσουμε με κάθε μέσο στο Δήμαρχο ότι δεν επιτρεπόταν οποιαδήποτε παρέμβαση στο χώρο, πριν την χάραξη όχθης και αιγιαλού της λιμνοθάλασσας (Ν. 2971/2001) και πριν την εκπόνηση της προβλεπόμενης Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την περιοχή.
    Έτσι στις 12. 07. 2007 κατατέθηκε από τη Δημοτική Αρχή Θιναλίων η αίτηση (αριθ. πρωτ. 3101/12-7-07) με όλα τα σχετικά στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου για τη χάραξη όχθης και αιγιαλού, ενώ στις 22. 10. 2007 με την υπ’ αριθ. 4750 προκήρυξή του, ο Δήμος προκήρυξε διαγωνισμό για την ανάθεση και της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης. Και πριν καλά-καλά περάσει ένας ακόμη χρόνος, με την υπ’ αριθ. 2936/15-7-08 σύμβαση έγινε η ανάθεση της εκπόνησης στην εταιρεία «¶ννα Γκατζέλια – Χωροδομή Ο. Ε.».
    Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε το Φθινόπωρο του ίδιου χρόνου, κατατέθηκε την ¶νοιξη του 2009 στο ΥΠΕΧΩΔΕ και σήμερα βρίσκεται στο Τμήμα Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, Μεσογείων και Τρικάλων. ΄Εχουν ολοκληρωθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, για την υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, η οποία περιέργως καθυστερεί αδικαιολόγητα …
    Βέβαια η Ε.Π.Μ. από μόνη της αποτελεί ήδη ένα πανίσχυρο εργαλείο για τη προστασία της περιοχής, δεδομένου ότι σ’ αυτήν αναλύεται το ισχύον διεθνές, κοινοτικό και εθνικό Δίκαιο, βάσει του οποίου στη συγκεκριμένη μη δομημένη περιοχή επιτρέπεται μόνον η κατασκευή αγροτικών αποθηκών έως 30 τετραγωνικά μέτρα και τίποτε παραπάνω.
Όμως, παγωμένη για τα καλά είναι η διαδικασία της οριοθέτησης όχθης και αιγιαλού της λιμνοθάλασσας, συμπληρώνοντας σχεδόν τέσσερα χρόνια χωρίς να προχωράει. Οι παροικούντες την Αντινώτη γνωρίζουν ότι οι κύριοι συντελεστές της διαδικασίας, αφ’ ενός η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα πρώην Δημοτική Αρχή Θιναλίων, κι αφετέρου η μη εξαιρετέα Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, σκοντάφτουν επάνω στα ανομήματά τους:
     Εκτός από τις παλαιότερες παράνομες επιχωματώσεις 100 περίπου στρεμμάτων τους έλους από τον ίδιο το Δήμο Θιναλίων για τη δημιουργία αθλητικών γηπέδων, έκαναν τα στραβά μάτια και το 2005, όταν είχε αρχίσει το μπάζωμα 62 στρεμμάτων παραδίπλα για τη δημιουργία οικοπέδου της παράνομης ξενοδοχειακής μονάδας.
     Το «οικόπεδο» αυτό, με βάση το σχετικό διάγραμμα εφαρμογής οριογραμμής παλαιού αιγιαλού του ΓΕΝ και το με αριθ. πρωτ. 544.5/47/88/27-01-88/Α2-ιε έγγραφο που το συνοδεύει, βρίσκεται εντός των ορίων της λιμνοθάλασσας. Πράγμα που σημαίνει ότι πρόκειται για εκτεταμένη καταπάτηση δημόσιας περιουσίας.
     Το γεγονός αυτό το είχε διαψεύσει η Κτηματική Υπηρεσία με το αριθ. πρωτ. ΚΥ/1218/06-10-2005 έγγραφό της, απαντώντας σε σχετικές καταγγελίες, ενώ προφανώς οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Θιναλίων είχαν βεβαιώσει, ότι το «οικόπεδο» είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Επίσης την με αριθ. πρωτ. 125/2005 απόφαση που είχε πάρει κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Θιναλίων στη συνεδρίασή του στις 21/09/2005 να προβεί σε ασφαλιστικά μέτρα για την αποκατάσταση των επιχωματώσεων κ.λπ., ουδέποτε την υλοποίησε…
     Το λόγο έχει τώρα η νέα Δημοτική Αρχή Κέρκυρας, ενδεχομένως και ο Εισαγγελέας. Διότι το αδιέξοδο, στο οποίο περιήλθαν οι σχετικές διαδικασίες δεν είναι τυχαίο. Είχε δημιουργηθεί παράνομα και ενδεχομένως με δόλο
.

Σπύρος Α. Σαλβάνος 


 

 
Τηλ.: 26610 58469, Φαξ: 26610 30410, Κιν.: 6944370039
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Σπύρου Μουρίκη 3 - Τ.Κ: 49100 Κέρκυρα