Κεντρικό Μενού
  Κεντρική
  Παλιά Περίθεια
  Παλιά Περίθεια - Photo Gallery
  Αντινιώτη
  Αντινιώτη - Photo Gallery
  Περιβάλλον
  Περιβάλλον - Photo Gallery
  Πολιτισμός
  Τουρισμός
  Επικοινωνία
  Σύνδεσμοι
  Ανακοινώσεις
  English Version

Προηγούμενα
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΘΙΝ
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΚΑΠΑΡΕΛΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΟΙ ΜΑΪΜΟΥΔΙΕΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΛΑΤΟΜΙΟ ΤΡΟΥΜΠΕΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ
FAST TRACK ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΑΝΘΗ
ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ
COLPO GROSSO
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΓΟΥΛΗ-ΚΑΛΟΥΔΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ
ΥΔΡΑΙΟΥ
ΤΟ ΡΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Δ. Σ. Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ...ΤΣΙΠΟΥΡΑς
ΤΟ
Hacked RKH
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΏΝ
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Π. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗΣ
Αντινιώτη: Μια προκληση για τη νεα Δημοτική Αρχή
ΤΕΕ - ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ
ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ
Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
ΑΜΑΡΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ENOVA
ΑΙΟΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ
ΑΙΟΛΙΚΟ LOBBY
ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΙΟΛΙΚΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΟΜΕΡΤΑ
WINDENERGIE...
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29-01-11
ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
PERITHIA DE
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ



   
              Πλήρες Αρθρο                                   3/4/2011 
 
ΤΕΕ - ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
 
 

 ΤΕΕ (Τεχνηέντως
Εμβόλιμη Ενέργεια)
για τα αιολικά πάρκα

     Όλα στημένα όπως είχαμε προαναγγείλει. Ακόμα και στην πρόσκληση γράφανε ότι «η εκδήλωση απευθύνεται μόνο στους παραλήπτες της πρόσκλησης» για να αποτρέψουν την παρουσία ανεπιθύμητων. Κι ήταν πλέον αργά όταν διαπιστώσαμε ότι η πόρτα ήταν ανοιχτή (κι όποιος ήθελε έμπαινε) για να ειδοποιήσουμε τους δικούς μας να έρθουν κι αυτοί.
     Ενώ στην κατάμεστη μικρή αίθουσα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Ν. Σπίγγος ξεκαθάρισε από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι η συζήτηση θα είχε γενικό χαρακτήρα για τα αιολικά πάρκα και όχι για τον Παντοκράτορα.  Το γιατί, βέβαια, επελέγη αυτή η στιγμή εμβόλιμα μετά την αρνητική ομόφωνη απόφαση του Δ. Σ. και πριν τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και όχι δυο – τρία χρόνια πριν, δεν μας το είπε ο κ. Πρόεδρος.
     Ο λόγος δόθηκε αμέσως μετά στον Πρόεδρο του Δ. Σ. της ΕΛΕΤΑΕΝ  (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας), θυγατρικής του Ελληνικού Αιολικού Λόμπι, κ. Παν. Παπασταματίου, μιας που ο καθηγητής του Ε. Μ. Π., κ. Ευάγγελος Διαλυνάς δεν ήρθε τελικά.
     Ο νεαρός έμμισθος, αλαζονικός, τεχνοκράτης παρέθεσε κατά την εισήγησή του στοιχεία, πίνακες και αριθμούς, που ήταν όλα θετικά. Αρνητικό τίποτε απολύτως: Χάρμα οφθαλμών οι ανεμογεννήτριες, μηδενικός ο θόρυβος, το υπόγειο καλώδιο των χιλιάδων βολτ π. χ. που θα διασχίσει την Κορακιάνα θα εκπέμπει τόσο μαγνητικό πεδίο, όσο το ηλεκτρικό σεσουάρ για το στέγνωμα των μαλλιών. Οι αεροδίνες των ανεμογεννητριών (κατά παρέκκλιση των φυσικών νόμων) δεν θα ακολουθούν, επιταχυνόμενες τα καθοδικά ρεύματα στην υπήνεμη (νότια, όταν φυσάει Μαΐστρο) πλευρά του ορεινού όγκου, αλλά θα συνεχίζουν οριζόντια, όπως στον κάμπο… Υποστήριξε ακόμα, ότι αν όχι αύξηση στις τιμές των ακινήτων, διεθνώς δεν σημειώνεται πτώση λόγω ανεμογεννητριών κ.λπ. κ.λπ.
     ¶φησε, δε, να εννοηθεί, ότι στα άλλα τουριστικά αξιοθέατα της Κέρκυρας θα προστεθούν και οι ανεμογεννήτριες, μιας που οι τουρίστες εντυπωσιάζονται θετικά και σπεύδουν να τις φωτογραφίζουν και να τις χαζεύουν!

     Εκεί, όμως, που ο κύριος αυτός υπερέβη κάθε όριο απρέπειας και αγένειας, και που παρά λίγο να τινάξει την αιολική στημένη φιέστα στον αέρα, ήταν όταν σε καίρια ερώτηση που του ‘καμε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Σπύρος Μωραΐτης, του απάντησε ότι το επιχείρημά του ήταν «ανήθικο»! 
     Διαμαρτυρήθηκε έντονα ο Σπ. Μωραΐτης και σηκώθηκε να φύγει. Μαζί του σηκωθήκαμε και φωνάξαμε κι όλοι εμείς, απειλώντας με αποχώρηση.  
    Παρενέβη δυναμικά ο Νίκος Σπίγγος, επιβάλλοντας στον ομιλητή να ζητήσει συγνώμη.

    Ισοπεδωτική για τα επιχειρήματα του υψηλά αμειβόμενου στελέχους του αιολικού λόμπι ήταν η παρέμβαση του δικού μας ειδικού επιστήμονα, του κερκυραϊκής καταγωγής Αλέξανδρου Μαβή από το Οικολογικό Δίκτυο Αιγαίου.

    Επίσης στην παρέμβασή του ο Σπύρος Μωραΐτης υπεραμύνθηκε της τελευταίας ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ζητείται η ανάκληση της
Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για το αιολικό πάρκο Παντοκράτορα, επισημαίνοντας ότι αν χρειαστεί, ο Δήμος θα προσφύγει και στο ΣτΕ.

     Όμως, η είδηση της βραδιάς ήταν η δήλωση του Αντιδημάρχου, ότι «η ΔΕΗ ΑΠΕΝΤΑΣΣΕΙ από τον προγραμματισμό της για την Κέρκυρα τα αιολικά πάρκα». Αυτό, συνέχισε ο κ. Μωραΐτης, το δήλωσε ο Διευθυντής της επιχείρησης σε σύσκεψη που είχε προηγηθεί στο γραφείου του Αντιπεριφερειάρχη, Χρ. Σκούρτη, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική θέση της Δημοτικής Αρχής για  εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στο νησί μας.

     Ο Χρ. Σκούρτης που μαζί με την κυρία Λούβρου συμμετείχαν από την αρχή ως το τέλος στη συζήτηση, απέχοντας από την ταυτόχρονη συνεδρίαση του Π. Σ., και που κάποια στιγμή, καμαρώνοντας τον άνθρωπο του αιολικού λόμπι είχε παρατηρήσει ότι «ο Σωκράτης δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν είχε πει να ακούμε τους επαΐοντες»,  έκλεισε τη σύσκεψη, απόντος του Σπ. Μωραΐτη, και διαστρεβλώνοντας την είδηση από τη ΔΕΗ, είπε ότι η εταιρεία έχασε μια ευκαιρία να ενσωματωθεί στον  υποσταθμό της Enova κ.λπ.
     Πρόκειται για το γνωστό παραμύθι «λαγός» που είχαν από την αρχή διαρρεύσει για να παραπλανήσουν τους Κορακιανίτες ότι δεν επρόκειτο για έναν ακόμη υποσταθμό στην περιοχή τους. Αυτό προκύπτει αβίαστα από τα επίσημα έγγραφα του σχετικού φακέλου αδειοδότησης του υποσταθμού της Enova στη θέση Φουρνιές ¶νω Κορακιάνας.
     Όταν, δε, ρωτήθηκε ο κ. Σκούρτης προς τι όλη αυτή η εμβόλιμη «σύσκεψη» και τι νόημα θα είχε τώρα μια θετική, υπέρ της εταιρείας, απόφαση του Π. Σ. μετά την αρνητική του Δημοτικού Συμβουλίου, απάντησε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα αφού οι αποφάσεις αυτές είναι μόνο γνωμοδοτικού χαρακτήρα… Όμως την άποψη αυτή δεν φαίνεται να συμμερίζεται η πανίσχυρη πια Δημοτική Αρχή που σε όλους τους τόνους διαμηνύει, ότι η απόφαση του Δ. Σ. είναι εκτελεστή και θα την εφαρμόσει απαρέγκλιτα.

     Η αίθουσα εκτός από τους εκπροσώπους της Enova είχε γεμίσει με μηχανικούς, μέλη του ΤΕΕ, και πολλούς συναδέλφους τους που κατέχουν δημόσιες θέσεις, οι οποίοι με τον έναν ή άλλον τρόπο εμπλέκονται στις αδειοδοτήσεις της εταιρείας.  Σχεδόν όλοι τους, ξιφουλκούσαν υπέρ των ανεμογεννητριών.  Σε μια εμφανή, δε, επίδειξη ισχύος ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, κάποια στιγμή που προκλήθηκε δήλωσε ότι «έχουμε κι εμείς πεντακόσια μέλη»!
     Πεντακόσιοι επαγγελματίες που χρωστούν την ύπαρξή τους στον Τουρισμό και που δείχνουν να μη συνειδητοποιούν ότι αν η Κέρκυρα από τουριστική περιοχή μετατραπεί σε βιομηχανική, θα βαλτώσει η Οικοδομή κι οι πρώτοι που θα πληγούν ανεπανόρθωτα θα είναι αυτοί οι ίδιοι.  

     Η σύσκεψη τελείωσε άδοξα, όπως ακριβώς είχε αρχίσει. Καμιά προσπάθεια για κάποιον επίλογο ώστε να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα. Κανένα πόρισμα. Ούτε καν τα προσχήματα δεν τηρήθηκαν. Τι κι αν έγιναν κάποιες αποκαλύψεις, τι κι αν ακούστηκαν κάποια σημαντικά πράγματα, σημασία είχε μόνον το SHOW. Το περιτύλιγμα με τη σφραγίδα του ΤΕΕ και τις υπογραφές των «επαϊόντων», κι όχι το περιεχόμενο.
     Το κούφιο και διάτρητο «πακέτο» έχει αποδέκτη το Περιφερειακό Συμβούλιο. Όπου κι όταν το πλασάρουν θα ‘μαστε δυναμικά παρόντες να δούμε πώς θα αντιδράσουν τότε οι ήδη υποψιασμένοι Σύμβουλοι. Να πούμε ένα ηχηρό όχι στο παρατεταμένο σκόπιμο  καραγκιοζιλίκι που διασύρει την Κέρκυρα σ’ όλα τα Ιόνια και εξευτελίζει εν τη γενέσει του το νέο αυτοδιοικητικό θεσμό.

Σπύρος Α. Σαλβάνος


      


 


 


 


 



 
Τηλ.: 26610 58469, Φαξ: 26610 30410, Κιν.: 6944370039
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Σπύρου Μουρίκη 3 - Τ.Κ: 49100 Κέρκυρα