Κεντρικό Μενού
  Κεντρική
  Παλιά Περίθεια
  Παλιά Περίθεια - Photo Gallery
  Αντινιώτη
  Αντινιώτη - Photo Gallery
  Περιβάλλον
  Περιβάλλον - Photo Gallery
  Πολιτισμός
  Τουρισμός
  Επικοινωνία
  Σύνδεσμοι
  Ανακοινώσεις
  English Version

Προηγούμενα
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΘΙΝ
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΚΑΠΑΡΕΛΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΟΙ ΜΑΪΜΟΥΔΙΕΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΛΑΤΟΜΙΟ ΤΡΟΥΜΠΕΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ
FAST TRACK ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΑΝΘΗ
ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ
COLPO GROSSO
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΓΟΥΛΗ-ΚΑΛΟΥΔΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ
ΥΔΡΑΙΟΥ
ΤΟ ΡΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Δ. Σ. Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ...ΤΣΙΠΟΥΡΑς
ΤΟ
Hacked RKH
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΏΝ
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Π. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗΣ
Αντινιώτη: Μια προκληση για τη νεα Δημοτική Αρχή
ΤΕΕ - ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ
ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ
Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
ΑΜΑΡΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ENOVA
ΑΙΟΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ
ΑΙΟΛΙΚΟ LOBBY
ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΙΟΛΙΚΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΟΜΕΡΤΑ
WINDENERGIE...
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29-01-11
ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
PERITHIA DE
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ   
              Πλήρες Αρθρο                                   22/3/2011 
 
Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
 
 

 Ο τρόμος πάνω από το
Σπαρτίλα  και το Μπαρμπάτι 
Δείτε ατυχήματα:
http://www.youtube.com/watch?v=ppLh5pGX3qQ&NR=1

Μέρος πρώτο:
Στοιχεία από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου:

    1)      Μίσθωση από ιδιώτες 1.800 στρεμμάτων (σελ. 12, 26)
    2)      Η ισχύς των 12 ανεμογεννητριών θα είναι συνολικά 24 MW (12 Χ 2 = 24 MW) και το μέσο υψόμετρο εγκατάστασής τους από την επιφάνεια της θάλασσας θα είναι 780 μέτρα. (σελ. 12).
    3)      Η διάμετρος της φτερωτής των ανεμογεννητριών είναι 82 μ, το ύψος του πυλώνα 78 μ, το συνολικό ύψος 119 μέτρα (σελ. 32) και η διάμετρος βάσης 4.30 μ (ΜΠΕ - 16.2.1. ENERGON GENERAL INFO)
    4)      Το βάρος του πυλώνα 214 τόνοι, του πτερυγίου 8 τόνοι (8 Χ 3 = 24, σελ. 34), της γεννήτριας 54 τόνοι (!) και το συνολικό βάρος της ανεμογεννήτριας 292 τόνοι!!! (σελ. 32). Θα στηρίζονται σε τεράστιες βάσεις από μπετόν, συνολικού εμβαδού 34 στρεμμάτων!
    5)      Χρωματισμός ανεμογεννητριών λευκό – κόκκινο με αναλάμποντες φανούς μέρα νύχτα  (ΜΠΕ-Παράρτημα ΥΠΑ Δ3/Δ3023/336/25-01-2008)
    6)      Οι συνολικές εκσκαφές οδών πρόσβασης και βάσεων ανεμογεννητριών  θα είναι 188.672,84 κ. μ. (σελ. 83).
    7)      Ο θόρυβος κατά τη λειτουργία εκάστης ανεμογεννήτριας θα φθάνει τα 104 ντεσιμπέλ (σελ. 141) όσος σχεδόν και μιας Συναυλίας ροκ που είναι 120 ντεσιμπέλ, μηχανή αεριωθουμένου, σε 10 μ, 150 ντεσιμπέλ (σελ. 142)
    8)      Η Διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών σύμφωνα με τον οργανισμό πιστοποίησης «Deutsches Windenergie Institut», κατά IEC IA, είναι τα 20 έτη (σελ.19).
    9)      Η Απόσταση του αιολικού πάρκου πάνω από το Σπαρτίλα θα είναι 640 μέτρα, ενώ ορατό θα είναι από το χωριό αυτό, το σύνολο των ανεμογεννητριών (σελ.173).
    10)  Η Απόσταση πάνω από το Μπαρμπάτι  θα είναι 1.100 μέτρα, ενώ ορατές θα είναι από εκεί οι ανεμογεννήτριες αριθ. 6, 11, 1 και 3 (σελ. 171).
    11)  Για τις ανάγκες της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών προβλέπονται εντός του αιολικού πάρκου 13 νέες χαράξεις δρόμων συνολικού μήκους 3,504 μ., ενώ το συνολικό μήκος της οδού πρόσβασης, που θα διαπλατυνθεί ανάλογα (επιτρέποντας την διέλευση νταλικών άνω των 40 μ μήκος), θα είναι 22.083 μ (σελ.14).
    12)  Προβλέπονται επίσης θραυστήρες σε θέσεις μεγάλων ορυγμάτων (βλ. μικρά νταμάρια κατά μήκος των οδών) για παραγωγή υλικού (Σελ. 82).
    13)  Αποκατάσταση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μετά το πέρας της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης δεν προβλέπεται, επειδή προφανώς κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.
    14)  Δεκάδες χιλιόμετρα υπέργεια και υπόγεια καλώδια, μεσαίας τάσης, μέσω Αγίου Μάρκου και Κορακιάνας για τη σύνδεση με τον Υποσταθμό της εταιρείας στις «Φουρνιές» (Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων Νομάρχη 33226/09/02-12-10)


Μέρος Δεύτερο:

Επιπτώσεις
    1)      Αφανίζεται το φυσικό τοπίο.  Οι αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χαρακτηρίζονται Βιομηχανικές Εγκαταστάσεις.  Δημιουργείται στον Παντοκράτορα ένα εργοταξιακό - βιομηχανικό τοπίο με ένα συνοθύλευμα από δρόμους, καλώδια, πυλώνες και διάσπαρτες ανεμογεννήτριες.
    2)      Καταστρέφεται η άγρια πανίδα και χλωρίδα. Μεταναστευτικά και απειλούμενα είδη πουλιών θα θανατώνονται από τις ανεμογεννήτριες και τα καλώδια. Το καταφύγιο άγριων θηραμάτων καταστρέφεται ολοσχερώς και η δασώδης έκταση μετατρέπεται σε βιομηχανική ζώνη.
    3)      Τα ιστορικά διατηρητέα μνημεία, αρχαιολογικός χώρος Μονής Παντοκράτορα και Παλιά Περίθεια, πλήττονται ανεπανόρθωτα.
    4)      Αφανίζεται ο Τουρισμός. Περιοχές σπάνιας φυσικής ομορφιάς και αρχαιολο-γικού ενδιαφέροντος, όπως η Παλιά Περίθεια, οι Παλιές Συνιές, ο ¶γιος Μάρκος, το Μοναστήρι του Παντοκράτορα, οι Μιχαλακάδες, ο Ταξιάρχης, ο Στρινίλας, η Πετάλια κ.α. θα υποβαθμιστούν, με δεδομένη την ταφόπλακα στον αγροτουρισμό και οικοτουρισμό. Τέλος στα προγράμματα ΟΠΠΑΧ και LEADER+.
    5)       Αλλάζει η χρήση γης και χάνονται ιδιοκτησίες. Ο νέος Νόμος 3851/2010 επιτρέπει στις εταιρείες να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες και συνοδά έργα σε οποιαδήποτε δασική έκταση (ιδιωτική ή δημόσια) με μια απλή Έγκριση Επέμβασης της Δ/νσης Δασών. Οι ένδικες ενστάσεις των ιδιοκτητών δεν σταματούν το έργο!
    6)      Διαβρώνονται τα εδάφη. Οι νέοι δρόμοι από το Σύκι έως τη Βίγλα και τους Μιχαλακάδες (φάρδους 10μ), εκβραχισμοί, μικρά παράπλευρα των δρόμων νταμάρια και επιχωματώσεις θα προκαλέσουν εκτροπή των επιφανειακών υδάτων, διαβρώσεις, κατολισθήσεις και πλημμύρες, με δραματικές επιπτώσεις στον υδάτινο αποδέκτη του βουνού.
    7)      Κατακερματίζονται τα βοσκοτόπια και σταδιακά αφανίζονται. Η παραδοσιακή κτηνοτροφία που βασίζεται στην ελεύθερη βόσκηση θα συρρικνωθεί εξαιτίας των εκχερσώσεων, των δρόμων και του θορύβου.
    8)      Απαξιώνονται περιουσίες, σταματάει η πώληση ακινήτων. Η υποβάθμιση του τοπίου συνεπάγεται διεθνώς συρρίκνωση των κτηματομεσιτικών και οικοδομικών δραστηριοτήτων και οδηγεί στην ανεργία τα συναφή επαγγέλματα. Λέγεται ότι ήδη σε όσους απευθύνονται για πώληση σε μεσίτες, η απάντηση είναι: «περίμενε να δούμε τι θα γίνει με το αιολικό πάρκο...».
    9)      Επηρεάζεται η υγεία των κατοίκων. Ο Σπαρτίλας που είναι σε απόσταση αναπνοής, μόνο 640 μ από τις ανεμογεννήτριες, και οι γειτονικές τουριστικές περιοχές: Ύψος,  Μπαρμπάτι, Νησάκι  θα υποβάλλονται στο μόνιμο μαρτύριο έκθεσης στον θόρυβο καθώς και σε χαμηλής συχνότητας θορύβους που θα διαταράσσουν τον ύπνο, θα δημιουργούν έντονη δυσφορία και θα κλονίζουν το νευρικό σύστημα  κατοίκων και τουριστών  νυχθημερόν.
    10)  Αυξάνεται ο κίνδυνος βιομηχανικών ατυχημάτων και πυρκαγιών. Αποκόλληση πτερυγίων (βάρους 8 τ.) συνέβη στην Εύβοια το 2003. Εξαιρετικά πιθανή η ανάφλεξη ή και έκρηξη της βάρους 54 τ γεννήτριας. Οι υπέργειες γραμμές μεταφοράς της μεσαίας τάσης προκαλούν πυρκαγιές. Μη προσεγγίσιμη η περιοχή από πυροσβεστικά αεροσκάφη, λόγω των αεροδινών (στροβιλισμών) από τις φτερωτές των ανεμογεννητριών.
    11) Οι κάτοικοι του Σπαρτίλα και του Μπαρμπάτι με τις ανεμογεννήτριες πάνω από τα κεφάλια τους εκτίθενται σε έναν θανάσιμο κίνδυνο επί 24ώρου βάσεως.
Δείτε ατυχήματα:
http://www.youtube.com/watch?v=ppLh5pGX3qQ&NR=1


Σπύρος Α. Σαλβάνος
Πρόεδρος Δ. Σ.
«Περιβαλλοντική Παρέμβαση η Αντινιώτη» 


 


 

 
Τηλ.: 26610 58469, Φαξ: 26610 30410, Κιν.: 6944370039
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Σπύρου Μουρίκη 3 - Τ.Κ: 49100 Κέρκυρα