Κεντρικό Μενού
  Κεντρική
  Παλιά Περίθεια
  Παλιά Περίθεια - Photo Gallery
  Αντινιώτη
  Αντινιώτη - Photo Gallery
  Περιβάλλον
  Περιβάλλον - Photo Gallery
  Πολιτισμός
  Τουρισμός
  Επικοινωνία
  Σύνδεσμοι
  Ανακοινώσεις
  English Version

Προηγούμενα
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΘΙΝ
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΚΑΠΑΡΕΛΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΟΙ ΜΑΪΜΟΥΔΙΕΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΛΑΤΟΜΙΟ ΤΡΟΥΜΠΕΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ
FAST TRACK ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΑΝΘΗ
ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ
COLPO GROSSO
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΓΟΥΛΗ-ΚΑΛΟΥΔΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ
ΥΔΡΑΙΟΥ
ΤΟ ΡΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Δ. Σ. Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ...ΤΣΙΠΟΥΡΑς
ΤΟ
Hacked RKH
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΏΝ
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Π. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗΣ
Αντινιώτη: Μια προκληση για τη νεα Δημοτική Αρχή
ΤΕΕ - ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ
ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ
Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
ΑΜΑΡΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ENOVA
ΑΙΟΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ
ΑΙΟΛΙΚΟ LOBBY
ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΙΟΛΙΚΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΟΜΕΡΤΑ
WINDENERGIE...
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29-01-11
ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
PERITHIA DE
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ   
              Πλήρες Αρθρο                                   8/3/2011 
 
ΑΙΟΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
 
 

«Αίολα» χιλιάδες στρέμματα
στον Παντοκράτορα

     Μετά τη υπογραφή από τον πρώην Γ. Γ. της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών Κ. Γεωργαλίδη της με αριθ. πρωτ. 22668/13-12-2010 Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, στην οποία έχει ενσωματωθεί και η προβλεπόμενη από το Ν. 3468/2006, άρθρο 24, Έγκριση Επέμβασης της Διεύθυνσης Δασών Νομού Κέρκυρας, η υπόθεση της εκμίσθωσης από ιδιώτες των εκτάσεων για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στον Παντοκράτορα, εισήλθε σε κρίσιμη φάση:   
      Στην εκτελεστή αυτή Διοικητική Πράξη δεν γίνεται λόγος για τις μισθώσεις αυτές, ενώ, αντί πινακίου φακής, παραχωρούνται de facto στην εταιρεία 773 στρέμματα της ευρύτερης περιοχής που η Διεύθυνση Δασών διαχειρίζεται ως δημόσια δασική έκταση. Συγκεκριμένα το «αντάλλαγμα χρήσης» για τα 20 χρόνια της εν λόγω έκτασης υπέρ του Δημοσίου, καθορίστηκε στις 111.563,00 ευρώ, ήτοι ετήσιο μίσθωμα,  5. 575 ευρώ!
     Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζονται εν προκειμένω οι ως άνω εκτάσεις ως ιδιωτικές, αλλά ως δημόσιες δασικές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται!  
     Την δυνατότητα μίσθωσης εκτάσεων, τις οποίες οι Δασικές Υπηρεσίες, τις διαχειρίζονται ως δημόσιες δασικές, την απέκτησαν οι αιολικές εταιρείες μετά το Ν. 3468/2006, την ΚΥΑ 49828/08 και καθοριστικά με το Ν. 3851/2010.
     Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στον Παντοκράτορα, η εταιρεία, που για να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα για την εγκατάσταση στρέμματα, είχε ξεκινήσει από το 2004 να συνάπτει μισθωτήρια συμφωνητικά με διάφορους ιδιώτες, κάτοικους του χωριού Σπαρτίλα, δεν είχε αρχικά εκ των πραγμάτων άλλη επιλογή, για τη νομιμοποίησή της στο χώρο, από το να επικαλεστεί τις μισθώσεις αυτές και στη σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
     Κι αυτό, κυρίως επειδή η εν λόγω μελέτη υπεβλήθη στη Διεύθυνση ΠΕ-ΧΩ της Περιφέρειας στις 25 Νοεμβρίου 2009, ήτοι έξι μήνες πριν ψηφιστεί ο Ν. 3851/2010 (Επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ και άλλες διατάξεις, ΦΕΚ 85, 4/6/2010), ο οποίος συμπληρώνει τα όποια κενά και αίρει όλα τα ενδεχόμενα εμπόδια της έως τότε Νομοθεσίας.
     Συγκεκριμένα η παράγραφος 11 του άρθρου 12 του εν λόγω Νόμου καταργεί το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων από ιδιώτες κατά της σχετικής πράξης χαρακτηρισμού, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλες στο νομικό κόσμο που θεωρεί αντισυνταγματικό το μέτρο αυτό, οδηγώντας ακόμη στο αυτόφωρο σιδεροδέσμιους, τους ιδιοκτήτες γης που αντιδρούν δυναμικά – μη έχοντας άλλο τρόπο – βλέποντας να καταπατούνται οι περιουσίες τους με τη βούλα του Νόμου (βλ. γεγονότα στο Αποπηγάδι Κρήτης κ.λπ.).
     Ως γνωστόν, οι Εγκρίσεις Περιβαλλοντικών Όρων βασίζονται κυρίως στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Και στην προκειμένη περίπτωση, έχοντας σαν δεδομένο το ότι η συγκεκριμένη ΜΠΕ είναι δομημένη στη βάση των μισθωμένων ιδιωτικών εκτάσεων (σελ. 12, 24, Τοπογραφικά κ.λπ.), εξυπακούεται ότι η σχετική Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων αποδέχεται και εγκρίνει, συν τοις άλλοις, και τη μίσθωση από ιδιώτες της έκτασης εγκατάστασης του εν λόγω αιολικού πάρκου.
     Με δεδομένη, δε,  την προχειρότητα σύνταξης της ΕΠΟ (μόνον 6 σελίδες για ένα φαραωνικής κλίμακας έργο), δεν ξενίζει το ότι γίνεται αναφορά στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου σε έκταση 773.420,97 τ. μ. χωρίς να αναφέρεται ιδιοκτησιακό καθεστώς… Ενώ για να γίνει αντιληπτό το γιατί στην 5η σελίδα προβλέπεται η καταβολή ανταλλάγματος χρήσης, απαιτούνται κάποιες ώρες ψάξιμο της σχετικής Νομοθεσίας…   
     Συμπεραίνεται αβίαστα εν προκειμένω ότι άλλα λέει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και άλλα εγκρίνει ο Γεωργαλίδης.
     Πέραν δε του ότι στην υποβληθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πουθενά δεν γίνεται λόγος για εκμίσθωση οποιασδήποτε έκτασης από το Δημόσιο, στην ίδια αυτή μελέτη βεβαιώνεται από την εταιρεία ότι τα παραπάνω 773.420 στρέμματα αποτελούν τμήμα των συνολικά 1.800 στρεμμάτων που η ίδια μίσθωσε από ιδιώτες, ενώ στα μέχρι τούδε διαθέσιμα σχετικά ιδιωτικά συμφωνητικά μισθώσεως, οι μισθωμένες εκτάσεις φθάνουν τα 2.266 στρέμματα.
      Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ότι αυτές οι χιλιάδες στρέμματα, που βασίζονται σε τίτλους έκτακτης χρησικτησίας, ήταν όλες ιδιωτικές. Έχοντας από τη μια τη Διεύθυνση Δασών να τις χαρακτηρίζει δημόσιες δασικές κι από την άλλη την εταιρεία να λέει με τον πιο επίσημο τρόπο στην ΜΠΕ ότι είναι ιδιωτικές, τις έχει μισθώσει κι ό,τι θέλει τις κάνει, εμείς που για τους γνωστούς λόγους ήμασταν ανέκαθεν κατά των αιολικών πάρκων στην Κέρκυρα, καταγγείλαμε το γεγονός ως εκτεταμένη καταπάτηση.
      Αν οι καταγγελίες είχαν εισακουστεί και οι αρμόδιες αρχές είχαν παρέμβει, οι Σπαρτιλιώτες αυτήν τη στιγμή δεν θα βρίσκονταν στο «παρά πέντε» της εγκατάστασης των 12 ανεμογεννητριών πάνω από τα κεφάλια τους! Δεν θα διέτρεχαν τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν κάποτε το χωριό τους λόγω των θανάσιμων επιπτώσεων, κι οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες των όποιων εκμισθωμένων εκτάσεων θα μπορούσαν να διατηρήσουν το υφιστάμενο καθεστώς κι όχι να βρεθούν αύριο αντιμέτωποι με τις μπουλντόζες και τα ΜΑΤ, όπως στο Αποπηγάδι της Κρήτης.
      Τέλος με βάση το προαναφερόμενο ισχύον σήμερα νομικό καθεστώς, θα πρέπει να ξεχάσουμε όσα ξέραμε: Καταργείται ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας, να προστατεύει τις δημόσιες δασικές εκτάσεις και της επιβάλλεται πλέον, να τις προσφέρει βορά στα αδηφάγα ντόπια και ξένα συμφέροντα των Ανανεώσιμων Πηγών Κέρδους! 
     Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις ιδιωτικές δασικές εκτάσεις: Ο αγρότης π. χ. που κόβει στο χειμάδι του ένα άγριο δενδράκι για να φυτέψει στη θέση του μια ελιά και πάει κατηγορούμενος, θα πρέπει να μένει απαθής μπροστά στην de facto κατάσχεση της περιουσίας του. Να σέβεται το Νόμο όταν αυτός τιμωρείται επειδή έκοψε ένα άγριο δενδράκι, την ίδια στιγμή που οι μπουλντόζες των καταπατητών της περιουσίας του, ξεριζώνουν όλο το δάσος.
     Ελλάς 2011, ώρα μηδέν!


«CANDIA  ALTERNATIVA
Δικογραφίες για το Αποπηγάδι ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ 21/4/10 :
Τον σχηματισμό δικογραφίας σε βάρος 17 ατόμων κυρίως δημότες των Δήμων Καντάνου, Βουκολιών και Μουσούρων., ανακοίνωσε χθες η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, επειδή, όπως αναφέρει, “διαμαρτυρόμενοι για την έναρξη εργασιών κατασκευής Αιολικού Πάρκου στο Αποπηγάδι του Δήμου Καντάνου Χανίων, τοποθέτησαν αυτοκίνητα παράλληλα στη συμβολή επαρχιακής οδού Ταυρωνίτη – Καντάνου με την επαρχιακή οδό Καντάνου – Σπίνας και παρέμεναν στο σημείο μη επιτρέποντας τη διέλευση ΙΧ επικαθημένου φορτηγού της Αιολικής Μουσούρων Α.Ε., το οποίο μετέφερε μεταλλικές βάσεις στήριξης ανεμογεννητριών»


(ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΉΤΕΣ ΤΩΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ)                                                                          Σπύρος Α. Σαλβάνος

 
Τηλ.: 26610 58469, Φαξ: 26610 30410, Κιν.: 6944370039
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Σπύρου Μουρίκη 3 - Τ.Κ: 49100 Κέρκυρα