Κεντρικό Μενού
  Κεντρική
  Παλιά Περίθεια
  Παλιά Περίθεια - Photo Gallery
  Αντινιώτη
  Αντινιώτη - Photo Gallery
  Περιβάλλον
  Περιβάλλον - Photo Gallery
  Πολιτισμός
  Τουρισμός
  Επικοινωνία
  Σύνδεσμοι
  Ανακοινώσεις
  English Version

Προηγούμενα
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΘΙΝ
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΚΑΠΑΡΕΛΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΟΙ ΜΑΪΜΟΥΔΙΕΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΛΑΤΟΜΙΟ ΤΡΟΥΜΠΕΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ
FAST TRACK ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΑΝΘΗ
ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ
COLPO GROSSO
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΓΟΥΛΗ-ΚΑΛΟΥΔΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ
ΥΔΡΑΙΟΥ
ΤΟ ΡΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Δ. Σ. Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ...ΤΣΙΠΟΥΡΑς
ΤΟ
Hacked RKH
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΏΝ
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Π. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗΣ
Αντινιώτη: Μια προκληση για τη νεα Δημοτική Αρχή
ΤΕΕ - ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ
ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ
Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
ΑΜΑΡΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ENOVA
ΑΙΟΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ
ΑΙΟΛΙΚΟ LOBBY
ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΙΟΛΙΚΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΟΜΕΡΤΑ
WINDENERGIE...
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29-01-11
ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
PERITHIA DE
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ   
              Πλήρες Αρθρο                                   23/2/2011 
 
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 
 

Κερκυραϊκός τουρισμός
«Νέα εποχή»
   
    Αφορμή γι αυτό το άρθρο αποτελεί το δελτίο τύπου του Δήμου Κέρκυρας, που μόλις πήρα στην διεύθυνση του ηλεκτρονικού μου ταχυδρομείου. Απίστευτη εξέλιξη, δείτε την:
    «Στη σύσκεψη για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε χθες, κεκλεισμένων των θυρών, στο San Giacomo, με τη συμμετοχή των τριών βουλευτών του Νομού και παρουσία του Περιφερειάρχη της Π.Ι.Ν., ο Δήμαρχος παρουσίασε τον διεθνούς φήμης Ελβετό τεχνοκράτη για θέματα τουριστικού marketing, dr. Hans Pietsch, στον οποίον, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ανατέθηκε η εκ βάθρων οργάνωση του τουρισμού της Κερκύρας των Παξών και των Διαπόντιων νησιών.
    Ο Ελβετός τεχνοκράτης, με άριστες περγαμηνές και γνώστης τεσσάρων γλωσσών, παρουσίασε με τη σειρά του, σε άπταιστα ελληνικά, την πρώτη δέσμη των έξι μέτρων, μείζονος σημασίας και άμεσης προτεραιότητας του σχεδιασμού του, ενόψει της φετινής τουριστικής περιόδου:
1)  Εγκύκλιος προς όλους τους ξενοδόχους για την έγκαιρη συντήρηση και επαναλειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ρύπανση της θάλασσας, παράπτωμα που αν συνεχιστεί θα παταχτεί με τσουχτερά πρόστιμα από την υπό σύσταση σχετική επιτροπή ελέγχου.
2) Σύσταση επιτροπής ελέγχου εφαρμογής της νομοθεσίας και των κανονισμών στα ξενοδοχεία «all-inclusive».
3)  Για την οικονομική τόνωση του ιστορικού κέντρου και τη διευκόλυνση των τουριστών, προκήρυξη διαγωνισμού για επιδοτούμενη δρομολόγηση δύο υδροπτερύγων προς και από το Καφέ Γυαλί, με τέσσερα τουλάχιστον δρομολόγια έκαστο ημερησίως, το ένα από Κασσιόπι, Νισάκι, Μπαρμπάτι, Ύψο, Κέρκυρα και επιστροφή, και το άλλο από Μεσογκή, Μοραΐτικα Μπενίτσες,  Κέρκυρα. Προβλέπεται εισιτήριο, μιας διαδρομής, ή μετ’ επιστροφής, ή με stop-over στην πόλη και συνέχιση στη νότια ή στη βόρεια διαδρομή, αντίστοιχα, ή 24ώρου, 48ώρου και εβδομαδιαίας ισχύος που θα γίνεται δεκτό και στο αστικό και υπεραστικό ΚΤΕΛ.  Θα γίνουν, ακόμη, ενέργειες προς το Υπουργείο Πολιτισμού, το εισιτήριο αυτό να εξασφαλίζει στον κάτοχό του και ελεύθερη είσοδο στα Φρούρια και στα μουσεία, όπως γίνεται σε επαρχιακές τουριστικές πόλεις της Ευρώπης.
4)  ¶μεσες ενέργειες προς τα συναρμόδια υπουργεία για τη θεσμοθέτηση των minimum standards που θα πρέπει να πληρούν τα πλοία της γραμμής Κέρκυρα – Ηγουμενίτσα: Κλειστού τύπου και ταχύτητα άνω των 22 κόμβών (διάρκεια διαδρομής 45 λεπτά) και χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των ανοιχτού τύπου φεριμπότ και υλοποίηση του σχετικού προγράμματος, ένα έτος. 
5)  Ανάθεση από το Δήμο δημιουργίας κεντρικού ηλεκτρονικού κόμβου κρατήσεων με διαδικτυωμένα τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα όλου του Νομού,  με προθεσμία υλοποίησης έργου 3 μηνών. Ο κόμβος προβλέπεται να αποφέρει και σημαντικά έσοδα στο Δήμο από καταχωρήσεις διαφημίσεων, που λόγω της μεγάλης διεθνούς επισκεψιμότητας που θα έχει, η τιμές αναμένεται να φθάσουν σε υψηλά επίπεδα. Το σύστημα έχει εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία την τελευταία 20ετία σε όλους σχεδόν τους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης, παρόμοιας δυναμικότητας με την Κέρκυρα, δεδομένου ότι απελευθερώνει τους επιχειρηματίες του χώρου από την μονοκρατορία των Tour Operators, φέρνει τον πελάτη σε απευθείας επαφή με τον ιδιοκτήτη των καταλυμάτων ή τον ξενοδόχο, καταργώντας ταυτόχρονα τους μεσάζοντες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.  
6)  ¶μεσες ενέργειες προς τα συναρμόδια υπουργεία, και εν ανάγκη προσφυγή στο ΣτΕ, για την ανάκληση όλων των αποφάσεων του τελευταίου Περιφερειάρχη που αφορούν στις ιχθυοκαλλιέργειες και τα αιολικά πάρκα, δραστηριότητες που υποβαθμίζουν το περιβάλλον με απρόβλεπτο κόστος για τον τουρισμό κ.λπ.
    Αυτή είναι η πρώτη δέσμη των καινοτόμων μέτρων και πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί και η δεύτ…»
    Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΞΥΠΝΗΣΑ. Με ξύπνησε η συζήτηση που είχε ανάψει για τα καλά στο κανάλι που εκείνο το βράδυ φιλοξενούσε το Δήμαρχο. Ήταν η στιγμή που ο ίδιος είχε ανεβάσει τον τόνο της χειμαρρώδους τοποθέτησής του σχετικά με τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει για την «προβολή» του κερκυραϊκού τουριστικού προϊόντος, έχοντας ήδη συμμετάσχει σε δύο διεθνείς εκθέσεις στη Βιέννη και στις Βρυξέλες, αναχωρώντας οσονούπω ομοίως για το Μιλάνο, και ακολούθως για το Βελιγράδι.
    «Ανέλαβα, προεκλογικά, τη δέσμευση για την προβολή της Κέρκυρας, και αυτό κάνω» δήλωσε με έμφαση ο Δήμαρχος.
    Προβολή και μόνο προβολή της Κέρκυρας, κατά τη σχετική συζήτηση, και τίποτε άλλο.  Και κάποιος άσχετος τηλεθεατής, κάποιος ξένος που γενικά θα παρακολουθούσε τα «επείγοντα» μέτρα για τον τουρισμό του κ. Τρεπεκλή στις έξι βδομάδες της δημαρχίας του, θα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι εκτός από έλλειψη προβολής, κανένα άλλο πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει ο κερκυραϊκός τουρισμός. Κι ότι καμιά προσπάθεια δεν χρειάζεται να γίνει, για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος
    Μόνο στη φαντασία μας οι διαπιστώσεις και στα όνειρά μας τα απαραίτητα μέτρα! Μόνο στο νου μας τα αναπάντητα ερωτηματικά:
    - Φταίει π. χ. η ανεπαρκής προβολή που χάνουμε τους Αμερικάνους και τους Βορειοευρωπαίους, εύπορους τουρίστες, τους οποίους στοιβάζουμε στα all-inclusive ξενοδοχεία μαζί με τους ευρωλιγούριδες, προσφέροντάς τους την ίδια ποιότητα υπηρεσιών;
    - Φταίει π. χ. η μειωμένη προβολή που οι χιλιάδες μεμονωμένοι Ευρωπαίοι, Ιταλοί, Βαλκάνιοι και Έλληνες τουρίστες βλαστημάνε την ώρα και τη στιγμή πού βρέθηκαν στην Κέρκυρα; Και δεν ξαναπατάνε επειδή έκλεισαν απευθείας ή μέσω τουριστικών γραφείων ένα all-inclusive ξενοδοχείο, πληρώνοντας κανονικές τιμές, «τιμές πόρτας», πέντε – δέκα φορές πιο πάνω από τους all-inclusive – τουρίστες, «απολαμβάνοντας» τις ίδιες υπηρεσίες, την ίδια ποιότητα γευμάτων, την ίδια βοθροποιημένη θάλασσα;
   Και σίγουρα δεν θα σώσει την Κέρκυρα η όποια θεμιτή ή αθέμιτη, ρεαλιστική ή απατηλή προβολή. Ή οι όποιες καλές προθέσεις του όποιου καλού Δήμαρχου, όταν ωσαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι νέοι αιρετοί μας άρχοντες αποδέχονται μοιρολατρικά την επερχόμενη αιολική λαίλαπα και τις ιχθυοκαλλιέργειες, δυο συμφορές που αναμένεται να δώσουν την χαριστική βολή στο τουριστικό μας προϊόν, το οποίο ήδη πνέει τα λοίσθια.   

Σπύρος Α. Σαλβάνος
            
Τηλ.: 26610 58469, Φαξ: 26610 30410, Κιν.: 6944370039
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Σπύρου Μουρίκη 3 - Τ.Κ: 49100 Κέρκυρα