Κεντρικό Μενού
  Κεντρική
  Παλιά Περίθεια
  Παλιά Περίθεια - Photo Gallery
  Αντινιώτη
  Αντινιώτη - Photo Gallery
  Περιβάλλον
  Περιβάλλον - Photo Gallery
  Πολιτισμός
  Τουρισμός
  Επικοινωνία
  Σύνδεσμοι
  Ανακοινώσεις
  English Version

Προηγούμενα
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΘΙΝ
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΚΑΠΑΡΕΛΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΟΙ ΜΑΪΜΟΥΔΙΕΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΛΑΤΟΜΙΟ ΤΡΟΥΜΠΕΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ
FAST TRACK ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΑΝΘΗ
ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ
COLPO GROSSO
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΓΟΥΛΗ-ΚΑΛΟΥΔΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ
ΥΔΡΑΙΟΥ
ΤΟ ΡΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Δ. Σ. Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ...ΤΣΙΠΟΥΡΑς
ΤΟ
Hacked RKH
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΏΝ
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Π. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗΣ
Αντινιώτη: Μια προκληση για τη νεα Δημοτική Αρχή
ΤΕΕ - ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ
ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ
Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
ΑΜΑΡΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ENOVA
ΑΙΟΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ
ΑΙΟΛΙΚΟ LOBBY
ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΙΟΛΙΚΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΟΜΕΡΤΑ
WINDENERGIE...
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29-01-11
ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
PERITHIA DE
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ   
              Πλήρες Αρθρο                                   11/2/2011 
 
ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ
 
 

Αντινιώτη:
«το τρις εξαμαρτείν»
του Δήμαρχου Βάρελη

    Η πρώτη φορά ήταν όταν στις 04. 01. 2005 είχε σπεύσει να χορηγήσει αυθημερόν στον όμιλο Ζερβού ανακριβή βεβαίωση προσβασιμότητας για το ξενοδοχείο που είχε χωροθετηθεί, με τις ευλογίες του δημάρχου, μέσα στη Λιμνοθάλασσα κι η δεύτερη, πριν κλείσουν καλά – καλά τρία χρόνια, όταν προωθούσε  παντοιοτρόπως την ιερή βατοπεδινή επένδυση μαμούθ στην ίδια περιοχή Natura. 
    Τώρα αποκαλύπτεται η τρίτη κατά σειρά (ενδεχομένως να υπάρχουν κι άλλες) σχετική δράση του απρόβλεπτου δημάρχου: Χορήγησε στη νέα εν δυνάμει επενδύτρια για τον ίδιο χώρο, βεβαίωση προσβασιμότητας, η οποία βρίθει ανακριβειών, ενώ για κάποιους λόγους που ενδεχομένως δεν θα τους μάθουμε ποτέ, ο δήμαρχος αυτή την φορά ήταν ασυνήθιστα αργός. 
    Η εν λόγω βεβαίωση εκδόθηκε στις 21. 09. 2009, πέντε ολόκληρους μήνες μετά  την υποβολή (14. 04. 2009) της σχετικής αίτησης από την εταιρεία. Βεβαιώνει, δε,  ο δήμαρχος Σ. Βάρελης, ότι η Αντινιώτη είναι προστατευόμενη περιοχή, παραλείποντας να πει το ότι είναι και Natura. Βεβαιώνει ότι οι δρόμοι πρόσβασης έχουν πλάτος μεγαλύτερο των 5.50 μέτρων, γεγονός πέρα για πέρα ψευδές, δεδομένου ότι από το συγκεκριμένο γήπεδο έως την συμβολή με την εθνική οδό (ΕΠ17) τόσον ο χωματόδρομος όσον και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος, δεν ξεπερνούν σε κανένα σημείο τα 3.50 μέτρα.
    Βεβαιώνεται εν προκειμένω ψευδώς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ότι η οδική πρόσβαση πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις. Διότι είναι προφανές, ότι αν η βεβαίωση ανταποκρινόταν στην αλήθεια, οι σχετικές διαδικασίες δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν!!!

    Η εν λόγω υπόθεση είναι μια νέα έκδοση αυτής που είχαμε βιώσει πριν τρία χρόνια. Όσοι είχαν παραβρεθεί στη στημένη από το Σπ. Βάρελη, «Λαϊκή Συνέλευση» σε καφενείο του χωριού Περίθεια, στις 15. 03. 08  θυμούνται τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Δήμαρχου Θιναλίων να πείσει για την αναγκαιότητα της επένδυσης των 300 εκ. ευρώ. Και σίγουρα δεν ξεχνούν την κομψή κυρία Ξανθή Λιανοπούλου που τα είχε δώσει όλα (σχεδόν όλα) υπεραμυνόμενη, ως δήθεν τεχνικός σύμβουλος της επενδύτριας Ευρωσύνδεσμοι Α. Ε., της «ήπιας» τσιμεντοποίησης των 245 στρεμμάτων της περιοχής Natura
    Αργότερα μάθαμε ότι ο Σπύρος Βάρελης ήξερε κάτι που δεν ξέραμε εμείς: Η εν λόγω κυρία εκπροσωπούσε εν προκειμένω την επενδύτρια που δεν ήταν άλλη από τη Μονή Βατοπεδίου!

    Ατύχησαν, όμως, όλοι τους διότι οι φύλακες είχαν την έννοια και η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε απάντηση στην από 24. 09. 07 αίτηση της εταιρείας, εξέδωσε την με αριθμ. Οικ.115555/135/22/01/09 Αρνητική Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ).
    Αμέσως μετά (βλ. πιο πάνω βεβαίωση Δ. Θιναλίων) ενεργοποιείται η εταιρεία ΓΕΤΟΕ Α. Ε. και εκπονεί νέα προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τα 78.313,82 τ. μ. από τα 249.592,47(!) τ. μ.  (ΠΠΕ, σελ. 55) της συνολικής έκτασης. Πρόκειται για το βορειοανατολικό τμήμα που χωρίζεται από το βορειοδυτικό με το χωματόδρομο που κατηφορίζει από την Ι. Μονή της Αγίας Αικατερίνης προς την αμμώδη παραλία.
    Η μελέτη χωροθετεί την ξενοδοχειακή μονάδα εντός Natura και σε ό,τι αφορά στις σχετικές επιπτώσεις, παραλείπει να αναφερθεί στα ισχύοντα για τη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ υποβαθμίζοντας το θέμα, στη σελίδα 78 κάνει λόγο για προστατευόμενη περιοχή του άρθρου 21 του Ν. 1650/86…
    Η υφιστάμενη εθνική, διεθνής και κοινοτική νομοθεσία αναλύεται λεπτομερώς στην ειδική περιβαλλοντική μελέτη που είχε εκπονηθεί προ διετίας και έχει κατατεθεί στο Υπ. Περιβάλλοντος για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος. Για τις ζώνες Γ και Δ που βρίσκεται το γήπεδο, επιτρέπει μόνον την κατασκευή γεωργικών αποθηκών 30 τ. μ. και πέραν αυτού ούτε ομπρέλες στην παραλία!
    Με η χωρίς, το Π. Δ. η εν λόγω μελέτη αποτελεί την αδιαμφισβήτητη νομική ασπίδα προστασίας του σπάνιου φυσικού κάλους οικοσυστήματος της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη.
    Πέραν, δε, αυτού, η πιο πάνω αρνητική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ αποτελεί δεδικασμένο για τη ίδια περιοχή και το ίδιο γήπεδο.
    Επίσης η Κ.Υ.Α. αριθμ. 24208/04/06/09 ΦΕΚ 1138/2009 για το Χωροταξικό του Τουρισμού, εν αναμονή της οποίας κάποιοι ακόνιζαν τα μαχαίρια τους, απογοήτευσε: Στο άρθρο 9 αποκλείει τη χωροθέτηση τουριστικών υποδομών στις περιοχές Νatura 2000.

Σπύρος Α. Σαλβάνος
www.antinioti.com


 


 


  
Τηλ.: 26610 58469, Φαξ: 26610 30410, Κιν.: 6944370039
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Σπύρου Μουρίκη 3 - Τ.Κ: 49100 Κέρκυρα