Κεντρικό Μενού
  Κεντρική
  Παλιά Περίθεια
  Παλιά Περίθεια - Photo Gallery
  Αντινιώτη
  Αντινιώτη - Photo Gallery
  Περιβάλλον
  Περιβάλλον - Photo Gallery
  Πολιτισμός
  Τουρισμός
  Επικοινωνία
  Σύνδεσμοι
  Ανακοινώσεις
  English Version

Προηγούμενα
ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ ΘΙΝ
ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΚΑΠΑΡΕΛΙ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΟΙ ΜΑΪΜΟΥΔΙΕΣ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
ΛΑΤΟΜΙΟ ΤΡΟΥΜΠΕΤΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ
FAST TRACK ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΧΘΥΟΛΟΓΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΙΟΝΙΩΝ
ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΑΝΘΗ
ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ ΝΑ ΜΗ ΖΕΙΣ
COLPO GROSSO
ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΟΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΙ ΓΟΥΛΗ-ΚΑΛΟΥΔΗ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΔΡΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ
ΥΔΡΑΙΟΥ
ΤΟ ΡΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΛΙ
ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ
Δ. Σ. Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ...ΤΣΙΠΟΥΡΑς
ΤΟ
Hacked RKH
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΏΝ
ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ
ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΑΣ Π. ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗΣ
Αντινιώτη: Μια προκληση για τη νεα Δημοτική Αρχή
ΤΕΕ - ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ
ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΥΕΛΛΑ
ΝΕΝΙΚΗΚΑΜΕΝ
Ο ΤΡΟΜΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ
ΑΜΑΡΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ENOVA
ΑΙΟΛΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΑ
ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΕ
ΑΙΟΛΙΚΟ LOBBY
ΑΙΟΛΙΚΗ ΛΑΙΛΑΠΑ - ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΙΟΛΙΚΑ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΑΟΥΛ ΤΟΥ ΣΚΟΥΡΤΗ
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΠΥΡΟΥ
ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ ΤΟ ΤΡΙΣ ΕΞΑΜΑΡΤΕΙΝ
ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ΟΜΕΡΤΑ
WINDENERGIE...
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 29-01-11
ΟΙ ΑΣΚΟΙ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ
ΑΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΤΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ
PERITHIA DE
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ   
              Πλήρες Αρθρο                                   1/9/2009 
 
ΣΩΣΑΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΝΙΩΤΗ
 
 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
«ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΒΗΜΑ» 01. 09. 09
«ΟΧΙ» ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΤΗ ΤΣΙΜΕΝΤΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΝΙΩΤΗΣ

Του Σπύρου Α. Σαλβανου
Με την αριθμ. Οικ.115555/135/22/01/09 Αρνητική Προκαταρκτική Περιβαλλοντική Εκτίμηση και Αξιολόγηση (ΠΠΕΑ), που εξέδωσε η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, σε απάντηση της από 24. 09. 07 αίτησης της εταιρείας «Ευρωσύνδεσμοι α. ε.» για την ανέγερση μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας εντός της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000 «Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη», κλείνει στο εξής το ΥΠΕΧΩΔΕ την πόρτα στους επίδοξους καταπατητές και τους ατζέντηδές τους.
Ενώ η Κ.Υ.Α. αριθμ. 24208/04/06/09 ΦΕΚ 1138/2009 για το Χωροταξικό του Τουρισμού, στο άρθρο 9 αποκλείει τη χωροθέτηση τουριστικών υποδομών στις περιοχές Νatura 2000.
Οι δύο αυτές θετικές εξελίξεις σε συνδυασμό και με το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα, μετά από τη κατάθεση στο ΥΠΕΧΩΔΕ της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την περιοχή, αποτελούν το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πολύπαθης λιμνοθάλασσας Αντινιώτη.
Βέβαια, δεν θα την έσωζε τίποτε ούτε και το Χωροταξικό για το Τουρισμό αν είχαν «πέσει ήδη τα μπετά». Αν ο αγώνας ενάντια στη διαπλοκή και την αυθαιρεσία, ενάντια στους πανίσχυρους καταπατητές και τους κραταιούς υποστηριχτές τους, φαινόταν εν πρώτοις ανέφικτος και καταδικασμένος σε αποτυχία. Αν το Κερκυραϊκό Βήμα δεν στήριζε ανεπιφύλακτα αυτό τον αγώνα, αν δεν φωτίζαμε με θάρρος και αυταπάρνηση τις σκοτεινές πτυχές των σχετικών μεθοδεύσεων. Ήδη στη πρώτη προσπάθεια καταπάτησης της λιμνοθάλασσας, πάνω από δέκα αποκαλυπτικά πρωτοσέλιδα καταπέλτης, χωρίς τη παραμικρή λογοκρισία από τον εκδότη, πληροφορούσαν από πρώτο χέρι τους Κερκυραίους για τα τεκταινόμενα στη γειτονιά τους:
• Για το πώς ένας επενδυτής από το πουθενά - που τώρα ψάχνουν να τον βρουν - υποτάσσει τη Διοίκηση, καταπατεί Δημόσια περιουσία και προστατευόμενη περιοχή Natura, εξασφαλίζοντας ψευδείς βεβαιώσεις, εικονικά πιστοποιητικά και παράνομες εγκρίσεις.
• Για το πώς ένας υπεύθυνος απλός πολίτης, ένας φιλήσυχος οικογενειάρχης που τόλμησε να ορθώσει το ανάστημά του ενάντια στο όργιο της αυθαιρεσίας, για να προστατεύσει το φυσικό περιβάλλον και το ίδιο του το σπίτι δέχθηκε μια δολοφονική επίθεση.
• Για το πώς οι δύο τοπικοί κομματάρχες των δύο μεγάλων κομμάτων συνέπραξαν για να προστατευθούν και να αφεθούν ελεύθεροι οι δύο αιμοσταγείς μπράβοι.
• Για το πώς η «συντεταγμένη» Πολιτεία, απαγορεύοντας δια βουλεύματος την άρση του απορρήτου των τεσσάρων κινητών τους τηλεφώνων, προστάτεψε τους ηθικούς αυτουργούς.
• Για το πώς απολύθηκε εν μια νυκτί ο Αστυνομικός Διευθυντής του νομού επειδή τόλμησε να εκφράσει δημόσια την άποψή του.
• Για το πώς, παρ’ όλα αυτά, στέφτηκε με επιτυχία ο άνισος αγώνας, με τον Περιφερειάρχη να ανακαλεί την παράνομη Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων που είχε εκδώσει και τον Διευθυντή του τοπικού γραφείου του Ε.Ο.Τ. να παίρνει πίσω τη «Καταλληλότητα» που είχε χορηγήσει για την ανέγερση τετράστερου (all-inclusive) ξενοδοχείου κυριολεκτικά μέσα στο βούρκο!
(Διαβάστε λεπτομέρειες για όλα τα παραπάνω κυρίως στο άρθρο «Το θρίλερ της Λιμνοθάλασσας Αντινιώτη» στην ιστοσελίδα: www.antinioti.com).
Το όλο θέμα παραμένει ανοικτό δεδομένου ότι από τις αρχές του 2007 έχει σχηματιστεί μια ογκώδης δικογραφία μετά από σχετική αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Και ενώ δεν είχε καλά – καλά καταλαγιάσει ο θόρυβος, τις 24. 09. 07 ένας δεύτερος επίδοξος καταπατητής κατέθεσε αίτηση στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την ανέγερση μεγάλης μικτής τουριστικής μονάδας στην ίδια περιοχή. Τριακόσια εκατομμύρια ευρώ ήθελε να διαθέσει για τη τσιμεντοποίηση καταρχήν 245 στρεμμάτων της ευαίσθητης προστατευόμενης περιοχής. Μόνο που στην αίτησή του προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, εκτός των άλλων ανακριβειών, εμφάνιζε το «οικόπεδο» ως αυτοτελές και άρτιο ενώ δεν ήταν, και βεβαίωνε για προσβασιμότητα με δρόμο 5,5 μέτρων, ενώ το σωστό είναι δουλεία τριών μέτρων κλπ. Ο Δήμαρχος Θιναλίων, που φαίνεται να μην είχε διδαχτεί τίποτε από την προηγούμενη υπόθεση, ο οποίος μάλιστα είχε καταθέσει ήδη και στη σχετική δικαστική προκαταρκτική διερεύνηση, συμπαραστάθηκε στον επενδυτή ανενδοίαστα, και με κάθε μέσο, στη προσπάθειά του να αποκτήσει εκ των υστέρων αρτιότητα και «νόμιμη» προσβασιμότητα.
Οι σκληρές μάχες που δώσαμε με τη δυναμική παρουσία μας και τις αποκαλύψεις μας στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και στις στημένες λαϊκές συνελεύσεις, συνοδεύονταν και από ένα καταιγισμό αναφορών, καταγγελιών και αποκαλυπτικών πρωτοσέλιδων δημοσιευμάτων στο Κερκυραϊκό Βήμα. Η εφημερίδα μάς συμπαραστάθηκε για μια ακόμη φορά ανιδιοτελώς και ανεπιφύλακτα, βγάζοντας στα φόρα τις σχετικές μαϊμουδιές και τις όποιες μεθοδεύσεις. Αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση του αγώνα μας, ήταν επίσης και η σθεναρή συμβολή του βουλευτή Μπάμπη Χαραλάμπους.
Οι στοχευμένες και επιτυχημένες παρεμβάσεις της «Περιβαλλοντικής Παρέμβασης η Αντινιώτη», μιας νέας αλλά δραστήριας οργάνωσης, σηματοδοτούν, σε καιρούς ασυδοσίας και προκλήσεων, το σύγχρονο πεδίο δράσης των οικολογικών οργανώσεων που θέλουν να έχουν λόγο ύπαρξης. Το πανίσχυρο όπλο των αποκαλύψεων και της δημοσιοποίησης που διαθέτουμε εν προκειμένω, αποδίδει καρπούς: Θέτει τους υπεύθυνους προ των ευθυνών τους και όπου υπάρχουν αυθαιρεσίες αποτρέπεται ένα ακόμη έγκλημα κατά του φυσικού περιβάλλοντος ή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σπύρος Α. Σαλβάνος
Πρόεδρος Δ. Σ. Περιβαλλοντικής Παρέμβασης η Αντινιώτη.
www.antinioti.com

 
Τηλ.: 26610 58469, Φαξ: 26610 30410, Κιν.: 6944370039
Ταχυδρομική Διεύθυνση: Σπύρου Μουρίκη 3 - Τ.Κ: 49100 Κέρκυρα