ZEIT MAGAZIN: Η ελληνική κρίση σαν μεσαιωνικό δράμα

Παρουσιάζει με σκίτσα την ελληνική κρίση σαν μεσαιωνικό δράμα, ξεκινώντας από την εποχή της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ και αυτής των Ολυμπιακών Αγώνων…

Clipboard68-600x275 simitisΌλα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στο θέατρο της πολιτικής των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις ελληνικές κυβερνήσεις και τους ευρωπαίους αξιωματούχους μια χαρά θα μπορούσαν να συσχετιστούν με τη μεσαιωνική εποχή και τους θρύλους που τη συνοδεύουν.
Κάπως έτσι μάλλον εξηγείται και η ιδιαίτερη προσπάθεια του γερμανικού περιοδικού Zeit να φιλοτεχνήσει την «ελληνική κρίση», το Game of Greece όπως το ονομάζει – με σαφείς επιρροές από τη γνωστή σειρά Game of Thrones. Και το κάνει μάλιστα από την εποχή της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ και αυτής των Ολυμπιακών Αγώνων. Με τρόπο που αν μη τι άλλο αναδεικνύει τον τρόπο που έβλεπαν και βλέπουν αρκετοί εκεί στην Ευρώπη την φυσιογνωμία των Ελλήνων πολιτικών απέναντι στους ομολόγους τους και εν γένει το «ελληνικό πρόβλημα»…

Η σκιώδης συμφωνία

Griechenland_Comic_01

Η Ελλάδα «είναι μέσα». Τον Ιούνιο του 2000 οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να εισέρθει στην Νομισματική Ένωση του Ευρώ (ΟΝΕ) και η καταστροφή ξεκινά. Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συγχαίρει τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη παρά το γεγονός ότι πολλοί ειδικοί αμφισβητούν την πραγματική κατάσταση των ελληνικών δημοσιοοικονομικών στοιχείων.

Η ελληνική ευκολία

Griechenland_Comic_02

Η χώρα πανηγυρίζει δραστική μείωση των επιτοκίων, που ακολουθεί την είσοδο στη νομισματική ένωση. Το φτηνό χρήμα επιτρέπει στην οικονομία να ανθήσει. Το 2004 η Ελλάδα διοργανώνει τους Ολυμπιακούς αγώνες και φτάνει να θεωρείται «χώρα – πρότυπο».

Η μεγάλη αποκάλυψη

Griechenland_Comic_03

Δράμα στην Αθήνα αφού γίνεται πλέον εμφανές το πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν. Η διαφθορά και η κακοδιαχείριση είναι ανεξέλεγκτη. Το 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου, τότε πρωθυπουργός, αποκαλύπτει στις Βρυξέλλες ότι το ελληνικό κρατικό έλλειμμα είναι διπλάσιο από όσο είχε υπολογιστεί μέχρι τότε.

Με τα «λεφτά των άλλων»

Griechenland_Comic_04

Η Ελλάδα σπατάλησε όλη την εμπιστοσύνη της και η φήμη της έχει καταστραφεί. Η χρεοκοπία παραμονεύει καθώς οι επενδυτές αποσύρουν τα λεφτά τους. Η Ευρώπη όμως εξακολουθεί να δείχνει αλληλεγγύη. Τον Μάιο οι ηγέτες της γερμανικής κυβέρνησης συνεργασίας εγκρίνουν ένα σχέδιο διάσωσης – δανεισμού για την Ελλάδα. Ανάμεσά τους οι παραπάνω εικονιζόμενοι Volker Kauder, Guido Westerwelle και Wolfgang Schäuble.

Εξέγερση στους δρόμους

Griechenland_Comic_05

Οι ταραχές παραλύουν την χώρα. Πολλοί Έλληνες είναι απελπισμένοι. Οι δουλειές εξαφανίζονται ενώ οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται. Η οικονομία υποφέρει έντονα στο πλαίσιο της λιτότητας και του προγράμματος διάσωσης. Παρόλα αυτά το 2011 η χώρα χρειάζεται περισσότερα χρήματα καθώς το πρόγραμμα διάσωσης και λιτότητας επιφέρει αύξηση της ανεργίας και μαχαίρι σε συντάξεις και των μισθούς. Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται δεύτερο πακέτο χρηματοδότησης με ακόμη χειρότερα μέτρα.

Το εγωιστικό δώρο

Griechenland_Comic_06

Μέχρι εκείνο το σημείο είναι ξεκάθαρο ότι το βάρος του χρέους της Ελλάδας είναι απίστευτα υψηλό. Οι Έλληνες ξοδεύουν μήνες ώστε να διαπραγματεύονται με τον τραπεζίτη Τζόζεφ Άκερμαν (Josef Ackermann), ( επικεφαλής τότε της πανίσχυρης Deutshe Bank που εκπροσωπούσε τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας στην διαπραγμάτευση). Τον Μάρτη του 2012 μισό από το χρέος της χώρας »κουρεύεται» στο όνομα της προοπτικής ότι το χρέος που παρέμεινε θα πληρωθεί.

Η επίσκεψη της καγκελαρίου

Griechenland_Comic_07

Είναι η βασίλισσα της Ευρώπης; Η καγκελάριος Μέρκελ ταξιδεύει στην Ελλάδα την άνοιξη του 2014 όπου συναντά τον πρωθυπουργό πλέον, Αντώνη Σαμαρά. Επιδιώκει να δει την κατάσταση από κοντά. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα όμως τα αποτελέσματα αυτής της βελτίωσης δεν τα καρπώνονται ακόμη οι πολίτες. Την ίδια στιγμή η ανεργία σκαρφαλώνει στο 25% και το κομμάτι των Ελλήνων που παραμένουν δυσαρεστημένοι μεγαλώνει,

Ένας αριστερός ήρωας

Griechenland_Comic_08

Επανάσταση στις κάλπες: Ο Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015. Υπόσχεται ότι θα θέσει τέλος στη λιτότητα και θα μεταρρυθμίσει το κράτος. Στην ελληνική κοινωνία επικρατεί ευφορία. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα χωρίς τις παλιές ελίτ που κατέστρεψαν τη χώρα.

Η μάχη με την τρόικα

Griechenland_Comic_09

Αντί να καταπολεμήσει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του εμπλέκεται σε μάχη με τους δανειστές για την εξάλειψη του χρέους. Η προσπάθεια αποτυγχάνει ενώ καμία πλευρά δεν βγαίνει αλώβητη. Η κρίση κλιμακώνεται και με τις τράπεζες κλειστές η χώρα σπρώχνεται ακόμη πιο

Ο ευρωπαϊκός θρόνος

P11_2

Οι Ευρωπαίοι αφήνουν πίσω τους κάποιες ιδιαίτερα δραματικές εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποχωρείαπό το Eurogroup. Οι Έλληνες ψηφίζουν σε δημοψήφισμα ενάντια σε αυτή την πρόταση που εκλαμβάνουν ως διάταγμα – τελεσίγραφο. Συκοφαντούν τη Μέρκελ ως την σκληρόκαρδη ηγεμόνα της Ευρώπης. Αλλά η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει μέλος αυτής της ένωσης. Μετά από καινούριες ολονύχτιες διαπραγματεύσεις η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται συμφωνία με τους δανειστές της. Μετά από αυτή την εξέλιξη ξεκινούν και πάλι οι συνομιλίες για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και η κρατική χρεοκοπία έχει αποφευχθεί – προς το παρόν τουλάχιστον. Τί σημαίνει όμως αυτό για την Ευρώπη; Κανείς δεν θέλησε να αποδεχτεί την ευθύνη για τίποτα- και κανείς δεν σκαρφάλωσε στον θρόνο. Ούτε καν η καγκελάριος. Κανείς ευρωπαίος πολιτικός δεν καταφέρνει να βρει συμβιβαστικά λόγια για να περιγράψει τι ήταν τι είναι και τι πρόκειται να είναι η Ευρώπη.
ZEIT MAGAZINE

Comments are closed.