Η «ΑΡΙΣΤΕΡΗ» ΜΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ Α. ΣΑΛΒΑΝΟΥ

DSC_0048a (2)Σάββατο, 11 η ώρα, 9 Μαΐου του σωτηρίου (κατά Τσίπραν) έτους 2015, και λίγα μέτρα πριν την είσοδο της Μαρίνας Γουβιών, την μεγαλύτερη Μαρίνα της Ελλάδας, την πιο μεγάλη και πιο κερδοφόρα (Χειμώνα-Καλοκαίρι)  κερκυραϊκή τουριστική επιχείρηση, οι κάδοι των σκουπιδιών υπερχειλισμένοι. Σωροί απέξω τα σκουπίδια, σπασμένα παλιά έπιπλα, κατεστραμμένα χαλιά κ.λπ. Η δυσωδία αποπνικτική.

Είναι η ώρα που, όπως κάθε Σάββατο κυρίως, άρχισαν να καταφθάνουν τα πρώτα ταξί από το αεροδρόμιο με τους λάτρεις του θαλάσσιου τουρισμού, τους τουρίστες των ακριβών διακοπών που τόσο τους θέλουμε και που τόσο τους …απωθούμε.

Είναι η ώρα που καταφθάνουν στη Μαρίνα οι σκαφάτοι του διεθνούς Jetset, για θαλάσσιες διακοπές στις πλωτές τους «βίλες» της χλιδής. Είναι η ώρα που κάποιοι κροίσοι  έρχονται να απολαύσουν το Ιόνιο και τις ομορφιές του, τον ήλιο και την θαλάσσια αύρα, πληρώνοντας ναύλο για το σκάφος των ονείρων τους έως και 100.000 (εκατό χιλιάδες) ευρώ την ημέρα! Καλά διαβάσατε. Μια ολόκληρη περιουσία, ένας ημερήσιος ναύλος…

Όμως για τους αιρετούς μας άρχοντες, κοινοβουλευτικούς και αυτοδιοικητικούς, η Μαρίνα Γουβιών, το χρυσορυχείο αυτό στην καρδιά της Κέρκυρας, δεν υπάρχει. Μισθώθηκε το 1996 και έκτοτε αγνοείται και κανείς δεν ασχολείται πια μαζί της. Κανείς, εκτός από το Δήμο Κέρκυρας που αρκείται μόνο στην πλημμελή αποκομιδή των απορριμμάτων…

Ίδια εικόνα, βέβαια, με τους σωρούς των σκουπιδιών σε όλο το νησί. Η Κέρκυρα βρωμοκοπάει από άκρου σε άκρον. Τα φύκια έχουν καλύψει τις ωραιότερες παραλίες μας και ουδείς ασχολείται. Το οδικό δίκτυο βομβαρδισμένο. Εικόνες γνωστές κι από το παρελθόν θα μου πείτε. Όμως η σημερινή Δημοτική Αρχή εκλέχθηκε με το ψηφοδέλτιο της Αριστεράς. Της αλλαγής και της ανατροπής! Θυμηθείτε τις προεκλογικές τους κορώνες και κυρίως τις πόζες του  υπερπαραταξιακού συνονθυλεύματος του ψηφοδελτίου του «αριστερού» υποψήφιου Δημάρχου κ. Κώστα Νικολούζου.  Λόγοι πύρινοι. Ύφος αποφασιστικό, αδιαπραγμάτευτο, ασυμβίβαστο… Όλα αυτά αρκετά για να μας υφαρπάξουν την ψήφο.

Είχε, βέβαια, συμβιβαστεί προηγουμένως ο ΣΥΡΙΖΑ με τις διάφορες ετερόκλητες επιλογές.  Είχε επενδύσει στους «δικούς» του Δήμους ο εν δυνάμει Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και σήμερα, που ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας δίνει τη δημοσιονομική μάχη σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, εκλιπαρώντας εδώ τους πάντες για σωστή διαχείριση του εθνικού πλούτου και δη του τουριστικού προϊόντος, της μεγαλύτερης εν ζωή κερδοφόρας ελληνικής «βιομηχανίας», τον γράφουν κανονικά και τον προδίδουν αναίσχυντα.  Άξιοι της μοίρας μας οι Κερκυραίοι, κλαίμε την ψήφο μας.

Αντί για αλλαγή, έχουμε μια από τα ίδια κι ακόμα  χειρότερα. Αντί για ανατροπή, έχουμε συμβιβασμούς. Συμβιβασμό και με το αμαρτωλό παρελθόν των προκατόχων καποδιστριακών, και μη, Δημάρχων. Βλέπουμε τις αυθαιρεσίες εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος να γίνονται γέφυρες από τους καποδιστριακούς δήμους στην προηγούμενη δημοτική αρχή του Δήμου Κέρκυρας και ακολούθως στη σημερινή.

foros-perithiaΚραυγαλέο παράδειγμα η καταπάτηση του μισού Φόρου, της μισής πλατείας δηλαδή, του  Ιστορικού Διατηρητέου Μνημίου, Παλιά Περίθεια το έτος 2006 και επί (της εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης) δημαρχίας Σπ. Βάρελη στο Δήμο Θιναλίων. Ανέχθηκαν εν συνεχεία την καταπάτηση – με την ανοχή του Δημάρχου κ. Ι.Τρεπεκλή φυσικά – παρά τις επώνυμες καταγγελίες, οι αντιδήμαρχοι Δημοτικής Ενότητας Θιναλίων, του νεοσυσταθέντος Δήμου Κέρκυρας, αρχικά η κα. Φανή Τσιμπούλη και μετά η κα. Χριστίνα Μιχαλάκη. Και φυσικά δεν ίδρωσε το αυτί του σημερινού Δημάρχου κ. Κώστα Νικολούζου,  όταν λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, του ζητήσαμε να αποκαταστήσει την νομιμότητα στο ιστορικό χωρίο. Ενώ χαρακτηριστική  ήταν η αμηχανία του στο σχετικό μας ερώτημα αν γνώριζε τα περί ενδεχόμενης κουμπαριάς μεταξύ του καταπατητή και του τότε (αλλά και τώρα) κραταιού Αντιδημάρχου Κώστα Παυλίδη …

DSC_0013A SALVANOS

Ένα άλλο παράδειγμα διαχρονικότητας των σχετικών ανεξέλεγκτων, ενδεχόμενων ατασθαλιών, είναι τα έργα αποχέτευσης των καποδιστριακών δήμων Λευκιμμαίων, Κασσωπαίων, Εσπερίων (Σιδαρίου), Θιναλίων (χαμηλής ζώνης) που δεν τελείωσαν ποτέ…

Τους λόγους διακοπής των αποχετευτικών έργων Λευκιμμαίων, Κασσωπαίων, Εσπερίων, δεν τους γνωρίζουμε και ίσως δεν θα τους μάθουμε ποτέ. Όμως για το Αποχετευτικό του Δήμου Θιναλίων, το οποίο έχει προ πολλού φθάσει σε στάδιο ωρίμανσης για απένταξη, υπάρχει η «Διδακτορική Διατριβή», όπως θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει, του υπογράφοντος, στη διάθεση της όποιας αρμόδιας αρχής.

Τέλος θυμίζουμε σε όσους το ξεχνούν, ότι το άρθρο 259 του Ποινικού Κώδικα που εξομοιώνει τους αιρετούς αυτοδιοικητικούς με τους δημοσίους υπαλλήλους, στοιχειοθετεί την Παράβαση Καθήκοντος όχι μόνον για παράνομες πράξεις, αλλά και για παραλήψεις με ενδεχόμενο δόλο.

Σπύρος Σαλβάνος

 

 

Comments are closed.